ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Στέργιος Ζιαμπάκας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε μερικές εβδομάδες από σήμερα -περίπου δυόμισι μήνες από το άνοιγμα των σχολείων- εκτιμάται να έχει φτάσει στα σχολεία το σύνολο των μασκών που θα διανεμηθούν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Οι τελευταίες εξελίξεις βρίσκουν το Ελεγκτικό Συνέδριο να αναμένει συγκεκριμένα έγγραφα από την ΚΕΔΕ, που έχει την ευθύνη διενέργειας του διαγωνισμού για την προμήθεια 2.570.000 μασκών (συνολικού κόστους 2.523.065 ευρώ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (εκδόθηκε με αφορμή τηλεοπτικό ρεπορτάζ), ο φάκελος με τα δικαιολογητικά του διαγωνισμού εστάλη στο αρμόδιο κλιμάκιο του οικονομικού δικαστηρίου στις 27 Οκτωβρίου.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενημερώνει ότι εξέτασε κατά προτεραιότητα την υπόθεση, αναγκάστηκε να αναβάλει όμως την κρίση του εντοπίζοντας ελλείψεις σε δικαιολογητικά και διευκρινιστικά έγγραφα που αφορούν επιμέρους διαδικασίες, όπως την εκτέλεση των προηγούμενων συμβάσεων, την κατακύρωση, τον τρόπο προμήθειας και κατανομής των μασκών κ.ά. Πρόκειται για στοιχεία «τα οποία θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στον φάκελο της διαγωνιστικής διαδικασίας», αναφέρει το Ελεγκτικό.

Τα απαιτούμενα έγγραφα θα αποσταλούν σήμερα, λένε αρμόδιες πηγές της ΚΕΔΕ, που κάνουν λόγο για μια τυπική διαδικασία που απαιτείται να ακολουθηθεί. Οπως υπολογίζουν οι ίδιες πηγές, από τη στιγμή που το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκληρώσει τον έλεγχό του, απαιτείται περίπου ένα 15νθήμερο προκειμένου να φτάσουν οι μάσκες στα σχολεία της χώρας.

Η αρχική κυβερνητική εξαγγελία ήθελε το σύνολο των μασκών (5,5 εκατομμύρια) να έχουν διανεμηθεί στο πρώτο σχολικό κουδούνι. Αντί για 2 ή 3 μάσκες σε κάθε δικαιούχο μοιράστηκε μία, ενώ παρτίδες που μοιράστηκαν σε μαθητές άνω των 10 ετών είχαν… γιγαντιαίες διαστάσεις λόγω λανθασμένων προδιαγραφών που έστειλε η κυβέρνηση στην ΚΕΔΕ. Ούτε στη συνέχεια έτρεξε ομαλά η διαδικασία, καθώς μεσολάβησε νέο λάθος της κυβέρνησης με τις προδιαγραφές.

Αν και ακολούθως διορθώθηκαν, «έρχεται σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναβάλλει τον διαγωνισμό, διότι δεν είχατε τη δυνατότητα ούτε να καταθέσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τέτοιο μπάχαλο το έχετε κάνει», είπε προς τον πρωθυπουργό χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.