ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κορίνα Βασιλοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η πλατεία ήταν γεμάτη και το ρεπερτόριο πλούσιο. Από το «People have the power» της Πάτι Σμιθ και το «We are the champions» των Queen μέχρι παλιές ντίσκο επιτυχίες όπως το «Celebration» και το «Y.M.C.A.».

Με τραγούδια, φωνές, χορούς, αγκαλιές και συνθήματα, από τη Νέα Υόρκη ώς το Λος Αντζελες κι από το Πόρτλαντ ώς την Ουάσινγκτον, έξω από τον Λευκό Οίκο, εκατομμύρια Αμερικανοί γιόρτασαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών με ασυνήθιστο ενθουσιασμό και κέφι. Εναν ενθουσιασμό που λίγοι περίμεναν πως θα προκαλούσε μια τόσο μετριοπαθής φιγούρα όσο αυτή του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η πραγματική πηγή του ενθουσιασμού όμως ήταν άλλη. «Απολύεσαι» έγραφαν πολλά πλακάτ για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον πιο ακραίο και διχαστικό πρόεδρο που είχε η Αμερική εδώ και πολλά χρόνια. Υστερα από μια εξαιρετικά αμφίρροπη εκλογική διαδικασία –η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα σε κάποιες Πολιτείες– ο Δημοκρατικός υποψήφιος «κλείδωνε» τη νίκη και κέρδιζε στα 77 του τον τίτλο του προσεχώς 46ου προέδρου των ΗΠΑ, μαζί με τον αριθμό ρεκόρ των 74,5 εκατομμυρίων ψήφων.

Δίπλα του, η γερουσιαστής της Καλιφόρνιας, Κάμαλα Χάρις, πετύχαινε το υψηλότερο πολιτικό αξίωμα για μια γυναίκα – και μάλιστα με καταγωγή από την Ινδία και την Τζαμάικα: αυτό της αντιπροέδρου της χώρας.

«Μπορεί να είμαι περήφανος Δημοκρατικός, αλλά θα είμαι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών», είπε ο Μπάιντεν στην πρώτη ομιλία του μετά την κατοχύρωση της νίκης, τονίζοντας την ανάγκη «να ενωθεί» και «να γιατρευτεί» η χώρα και τείνοντας κλάδο ελαίας στα εκατομμύρια (τουλάχιστον 70) των ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ και οι κλέφτες

Σε εντελώς αντίθετο πνεύμα, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδειχνε κανένα σημάδι υπαναχώρησης. «Πιστεύουμε πως αυτοί οι άνθρωποι είναι κλέφτες. Τα μηχανήματα στις μεγάλες πόλεις είναι διάτρητα. Αυτές oι εκλογές ήταν νοθευμένες». O Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ επανέκαμψε χθες με μια σειρά επιθετικών μηνυμάτων στο τουίτερ, στα οποία έκανε και πάλι λόγο για εκλογική νοθεία χωρίς καμία απόδειξη, κερδίζοντας ξανά την ειδική επισήμανση του μέσου για παραπλανητικό περιεχόμενο.

Ολα έδειχναν πως ο Τραμπ θα εμμείνει στην απόφασή του να αμφισβητήσει δικαστικά το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Ράντι Τζουλιάνι μάλιστα, ο δικηγόρος του, προανήγγειλε χθες σε συνέντευξή του στο Fox News ότι η ομάδα επανεκλογής του Τραμπ θα υποβάλει ενδεχομένως έως και 10 προσφυγές ώς το τέλος της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε.

Αυτά, παρόλο που αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είτε δεν εκφράζονται ανοιχτά είτε, εμμέσως πλην σαφώς, δεν αποδέχονται τα περί νοθείας. Ο γερουσιαστής της Γιούτα, Μιτ Ρόμνεϊ, και αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα για το προεδρικό αξίωμα το 2012 κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να είναι «προσεκτικός στην επιλογή των λέξεων», αν και αναγνώρισε στον πρόεδρο το δικαίωμα να ζητήσει επανακαταμέτρηση στις Πολιτείες όπου η διαφορά είναι πολύ οριακή.

Ο Αφροαμερικανός βουλευτής της Νότιας Καρολίνας, Τζιμ Κλάιμπερν, είπε στο CNN ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα «έχει ευθύνη» και ο ίδιος περιμένει να δει αν το κόμμα «θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της δημοκρατίας μας». Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους, μάλιστα, δήλωσε χθες ότι οι εκλογές «ήταν δίκαιες και το αποτέλεσμά τους καθαρό».

Αντιφατικά μηνύματα, στο μεταξύ, έρχονταν από το οικογενειακό περιβάλλον του Τραμπ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, ο γαμπρός και σύμβουλός του, ο Τζάρεντ Κούσνερ, του πρότεινε να αποδεχτεί την ήττα του στην κάλπη, μια έκκληση την οποία επανέλαβε και η πρώτη κυρία, Μελάνια Τραμπ. Το εντελώς αντίθετο υποστήριζε ρεπορτάζ του ιστότοπου Axios, το οποίο ανέφερε ότι ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου τον προσέγγισε για να συζητήσουν τις νομικές οδούς που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, από την πλευρά του, ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Οπως ανέφεραν χθες τα αμερικανικά ΜΜΕ, σκοπεύει από την πρώτη κιόλας μέρα που θα μπει στον Λευκό Οίκο να δρομολογήσει μια σειρά νομοθετικών ενεργειών που θα αλλάξουν την εσωτερική ατζέντα που θα του κληροδοτήσει ο Τραμπ και θα στείλουν στη διεθνή κοινότητα το σήμα για αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική πολιτική. Ενα από τα πρώτα μελήματά του θα είναι η συγκρότηση μιας ισχυρής ομάδας κρούσης κατά του κορονοϊού, καθώς τα θύματα ξεπερνούν τις 237.000 και ο αριθμός των κρουσμάτων τα 9,8 εκατομμύρια.

Μόνο για το Σάββατο, την ημέρα που κλείδωσε τη νίκη του, το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς υπολόγιζε 126.000 νέα κρούσματα και πάνω από 1.000 θανάτους. Οπως ανακοίνωσε χθες η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, υπεύθυνη της καμπάνιας του Μπάιντεν, ο μελλοντικός πρόεδρος σκοπεύει να στήσει από σήμερα κιόλας τη μελλοντική ομάδα κρούσης, ορίζοντας ως επικεφαλής τον πρώην διευθυντή των υγειονομικών υπηρεσιών Βίβεκ Μέρθι και τον πρώην επίτροπο του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) Ντέιβιντ Κέσλερ. Στην ομάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται να παραμείνει ο διάσημος επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι που έχει δεχτεί σωρεία επιθέσεων από τον Τραμπ.

Ο Μπάιντεν είπε πως αμέσως μόλις ορκιστεί, στις 20 Ιανουαρίου του 2021, θα στείλει επιστολή στον ΟΗΕ στην οποία θα εκφράζει την επιθυμία της χώρας του να επιστρέψει στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Οπως ανέφερε η «Washington Post», ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητές του θα είναι επίσης να ανακαλέσει την απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να επαναφέρει τον νόμο προστασίας για τους «ονειροπόλους», τους νεαρούς παράτυπους μετανάστες, και να ακυρώσει στο μεγαλύτερο τμήμα του το διάταγμα απαγόρευσης εισόδου σε πολίτες από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες.

Κι άλλα εμπόδια

Το τι, βέβαια, θα καταφέρει από όλα αυτά και πόσο σύντομα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Ακόμα και τα πιο φίλα προσκείμενα στους Δημοκρατικούς ΜΜΕ εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους. Βασικό εμπόδιο θα είναι η εχθρική Γερουσία, η οποία παραμένει οριακά στα χέρια των Ρεπουμπλικανών και η τύχη της θα κριθεί οριστικά τον ερχόμενο Ιανουάριο, ύστερα από δυο επαναληπτικές εκλογές στην Πολιτεία της Τζόρτζια.

«Υστερα, υπάρχει και το Δημοκρατικό Κόμμα», έγραφε η «Washington Post», υπενθυμίζοντας πως «οι αριστεροί και οι κεντρώοι έκαναν ανακωχή κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μπροστά στον στόχο να ηττηθεί ο Τραμπ». Αυτή η ανακωχή μάλλον λαμβάνει τέλος, αν κρίνουμε από αυτό ακριβώς το μήνυμα που εξέπεμψε με συνέντευξή της στους «New York Times» η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές, από τις πιο ριζοσπαστικές φωνές του κόμματος. Τα δύσκολα για τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως φαίνεται, δεν έχουν καν ξεκινήσει…