Και εμβόλιο θα πάρετε πριν από τις εκλογές… Αυτό τάζει πρακτικά στους ψηφοφόρους ο Ντόναλντ Τραμπ -πουλώντας ελπίδα- και, όπως φαίνεται, εκβιάζει παρασκηνιακά τα πράγματα για να το πετύχει και να τονώσει έτσι τις πιθανότητες επανεκλογής του, πασχίζοντας να κρύψει κάτω απ’ το χαλί το πιο τρωτό εκλογικό σημείο του: την ελεεινή διαχείριση της πανδημίας.
Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν σε αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) «ζητούν επειγόντως» και από τις 50 αμερικανικές Πολιτείες να προετοιμαστούν για διανομή ενός εμβολίου «μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2020», δύο μόλις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες! Ουκ ολίγοι επιστήμονες και υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν θορυβηθεί, καθώς οι κλινικές δοκιμές των υποψήφιων εμβολίων δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και θεωρείται δύσκολο κάτι τέτοιο να συμβεί τόσο σύντομα.
Εκφράζουν δε φόβους πως ο Τραμπ όχι μόνο πολιτικοποιεί και εκμεταλλεύεται εκλογικά ένα υγειονομικό ζήτημα υψίστης σημασίας, αλλά πως -υπό την ασφυκτική του πίεση- ετοιμάζεται να διανεμηθεί ένα εμβόλιο που δεν θα είναι αποδεδειγμένα ασφαλές και αποτελεσματικό κατά του νέου κορονοϊού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η κυβέρνηση Τραμπ δεν σταματά όμως εκεί. Στο πλαίσιο της εξωφρενικής απόσυρσης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τον ερχόμενο Ιούλιο, η χώρα αρνείται να συμμετάσχει στο διεθνές πρόγραμμα COVAX για δίκαιη κατανομή ενός εμβολίου σε όλες τις χώρες του κόσμου και δεν σκοπεύει καν να καταβάλει τα περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια που χρωστάει στον οργανισμό, κατηγορώντας τον προσχηματικά πως είναι «διεφθαρμένος» και «κινεζοκεντρικός».
Τα κονδύλια αυτά θα διατεθούν, λέει, για άλλα προγράμματα του ΟΗΕ. Η άκρως προκλητική κίνηση αναμένεται πάντως να προσβληθεί στο Κογκρέσο, καθώς παραβιάζει κοινό ψήφισμα που χρονολογείται από το 1948 και προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχρεούνται να εκπληρώνουν τις οικονομικές δεσμεύσεις τους προς τον ΠΟΥ.
