Ο τυφώνας Λόρα έφτασε στην στεριά νωρίς την Πέμπτη, στη νοτιοδυτική Λουιζιάνα, ως μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έπληξαν ποτέ την πολιτεία, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να σηκώσει κύματα ακόμα και 40 μίλια (65 χλμ.) εντός της κατοικημένης ενδοχώρας.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η εξέλιξη της τροπικής καταιγίδας, με κύματα πιθανώς ψηλότερα από ένα διώροφο σπίτι, και συνοδευόμενη από πολύ ισχυρούς ανέμους, που προκαλούν πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους, είναι «αδιαμφισβήτητη».
Η Λόρα έφτασε στην ξηρά, στη μικρή πόλη Κάμερον της Λουιζιάνας, περίπου στις 1 π.μ. τοπική ώρα, ως καταιγίδα κατηγορίας 4, η δεύτερη ισχυρότερη στην κλίμακα των πέντε βαθμίδων, με άνεμους 240 χλμ., ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).
Η ισχύς της, σύμφωνα και με την Αμερικάνικη Μετεωρολογική Υπηρεσία, την κατατάσσει μεταξύ των 13 πιο ισχυρών τροπικών καταιγίδων που έχουν πλήξει τις ΗΠΑ, φέρνοντας μνήμες από το φονικό πέρασμα του «Κατρίνα», πριν 15 χρόνια.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι πως οι πλημμύρες απειλούν τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αμερικής. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων έχει εκδώσει προειδοποίηση 400 μιλιών από το Freeport στο Τέξας έως και τον ποταμό Μισισιπή, με αποτέλεσμα τα διυλιστήρια να κλείσουν πρόσκαιρα και οι ανησυχίες για την τιμή των ορυκτών καυσίμων να εντείνονται.
Στη λίμνη Τσαρλς, οι θυελλώδεις άνεμοι διέλυσαν τα τζάμια στα παράθυρα του Capital One Tower.
Αξιωματούχοι στην περιοχή που επλήγησαν δήλωσαν ότι θα περάσουν αρκετές ώρες πριν μπορέσουν να βγουν για να ξεκινήσουν αποστολές έρευνας και διάσωσης. Τα κατεστραμμένα δέντρα που μπλοκάρουν τους δρόμους είναι η μεγαλύτερη άμεση πρόκληση για τους διασώστες.
Περίπου 620.000 άτομα αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους στη Λουιζιάνα και το Τέξας, αλλά, σύμφωνα με αξιωματούχους, πολλοί άνθρωποι έχουν επιλέξει να μην τα εγκαταλείψουν.
«Αν επιλέξετε να παραμείνετε σπίτι και δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας, γράψτε σε ένα φύλλο χαρτί το όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης και το όνομα ενός συγγενή σας και βάλτε το σε μια θήκη με φερμουάρ στην τσέπη σας», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook ο σερίφης του Βερμίλιον Πάρις.
Στην Αμερική, οι φυσικές καταστροφές κόστους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων γίνονται όλο και πιο συχνές και μεγαλύτερες. Η επικινδυνότητα του τυφώνα Λόρα οφείλεται στην αλληλεπίδραση τεσσάρων παραγόντων: της βιομηχανικής ανάπτυξης στις παραθαλάσσιες περιοχές, της φυσικής εναλλαγής του κλίματος, της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.
Μάλιστα, η Susan Cutter, διευθύντρια του Ινστιτούτου Κινδύνων και Ευπάθειας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, δήλωσε: «Βλέπουμε μια αύξηση της έντασης αυτών των φαινομένων επειδή εμείς ως κοινωνία αλλάζουμε ουσιαστικά τη Γη και ταυτόχρονα μετακομίζουμε σε τοποθεσίες που είναι ακόμα πιο επικίνδυνες».
Στον Κόλπο του Μεξικού, από το 2017 έχουν χτυπήσει εννέα τυφώνες, δημιουργώντας ανυπολόγιστες ζημιές και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δαπανήσει πολλά εκατομμύρια δολάρια για την αναγέννηση των περιοχών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προστασίας πιστεύουν ότι η μετεγκατάσταση ολόκληρων κοινοτήτων μακριά από ευάλωτες περιοχές είναι μια υπερβολικά ακραία και δαπανηρή διαδικασία. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου οι καταστροφές είναι συχνές, η επιλογή αυτή μοιάζει με μονόδρομο.
