Τυπικά πάντως η δίκη ξεκίνησε σήμερα αλλά διεκόπη για την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου καθώς πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε αποχή λόγω κωλύματος διότι είχε συμμετάσχει σε ένα πειθαρχικό συμβούλιο για την κατηγορούμενη σε προγενέστερο χρόνο. Αποχή όμως δήλωσε και η αναπληρωματική πρόεδρος με συνέπεια να οριστεί άλλος πρόεδρος στην σύνθεση της έδρας, ο οποίος όμως θα πρέπει να λάβει ενημέρωση για το περιεχόμενο της δικογραφίας.
Με δηλώσεις τους οι συγγενείς του παιδιού,μετά την ανακοίνωση της διακοπής, εμφανίστηκαν οργισμένοι κάνοντας λόγο για «κοροϊδία».
Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου κάθεται η αναισθησιολόγος η οποία κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη μετά από χειρουργική επέμβαση για κρεατάκια.
Το παιδί είχε εισαχθεί για επέμβαση ρουτίνας (κρεατάκια) τον Δεκέμβριο του 2015, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, ωστόσο στη διαδικασία της ανάνηψης παρουσίασε βρογχοσπασμό, πιθανώς από αλλεργική αντίδραση στο αναισθητικό φάρμακο.
Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης και τη μεταφορά της στη ΜΕΘ Παίδων, η 4χρονη κατέληξε τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου.
Η αναισθησιολόγος παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό έπειτα από πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο της καταλόγιζε βαριά ιατρική αμέλεια, κάνοντας λόγο για «παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων για την ανάταξη του βρογχοσπασμού, καθόσον δεν χορηγήθηκαν βρογχοδιασταλτικά, και για τη μη ορθή χρήση της αδρεναλίνης όσον αφορά την οδό (ενδοφλέβια) και τη χορηγούμενη δοσολογία».
Η Εισαγγελική Αρχή κάνει λόγο για ευθεία παραβίαση των παιδιατρικών αλγορίθμων και όφειλε να επιλέξει τη χορήγηση της αδρεναλίνης σε τιτλοποιημένες ενδοφλέβιες δόσεις, όπως συστήνεται.
Στο Πειθαρχικό της ΔΥΠΕ Κρήτης τής καταλογίστηκε «πιθανή ιατρική αμέλεια» και της επιβλήθηκαν οι παραπάνω ποινές, ενώ χρηματική ποινή επιβλήθηκε και στη διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου, Ρεγγίνα Ρουχωτά, η οποία την επίμαχη ημέρα βρισκόταν σε άδεια και έσπευσε λόγω του επείγοντος περιστατικού στο νοσοκομείο, χωρίς όμως να προλάβει να το διαχειριστεί από την αρχή.
Υπενθυμίζεται ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Δημόσιας Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, είχε επιβάλλει στην αναισθησιολόγο Νεκταρία Πολάκη, εξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, χρηματική ποινή που αντιστοιχεί σε μισθούς περίπου 6 μηνών και διετή στέρηση εργασιακής εξέλιξης.
