Την απαγόρευση της διαδήλωσης που σχεδίαζαν τα «κίτρινα γιλέκα» το σαββατοκύριακο ανακοίνωσε η αστυνομία του Παρισιού, όχι για τον φόβο του κορονοϊού, όπως γίνεται συνήθως λόγω της πανδημίας, αλλά επικαλούμενη την πιθανότητα να οδηγήσει σε ταραχές.
Οι διαδηλωτές με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλούν τον κόσμο να συγκεντρωθεί στο Παρίσι το Σάββατο προκειμένου να διαδηλώσει, παρά το γεγονός ότι οι μαζικές συναθροίσεις απαγορεύονται λόγω της πανδημίας. Στην ανακοίνωσή της, η αστυνομία του Παρισιού πάντως αναφέρεται ότι απαγορεύεται στα «Κίτρινα Γιλέκα» να συγκεντρωθούν σε σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως τα Ηλύσια Πεδία, το κτίριο του Κοινοβουλίου και ο καθεδρικός ναός Παναγίας των Παρισίων.
Αύριο Παρασκευή, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να ανακοινώσει αποφάσεις και μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία και πιθανώς οι αρχές να φοβούνται ότι θα υπάρξουν επιπλέον αντιδράσεις για την οικονομική πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε το διάστημα πριν από την πανδημία.
Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», που πήρε το όνομά του από τα χαρακτηριστικά κίτρινα φωσφορίζοντα γιλέκα που φορούσαν οι διαδηλώτες, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2018 ως αντίδραση στην αύξηση του φόρου καυσίμων ωστόσο επεκτάθηκε και σε άλλα αιτήματα οικονομικά και πολιτικά. Πολλές από τις διαδηλώσεις τους εξελίχθηκαν σε επεισόδια τα οποία αντιμετώπισε η γαλλική αστυνομία με βίαιη καταστολή.
