Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες το βράδυ στο Μινσκ, ώρες μετά την ορκωμοσία του Αλεξάντρ Λουκασένκο για μια άλλη θητεία ως πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί φέροντας την ερυθρόλευκη σημαία της αντιπολίτευσης, κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση πως ο Λουκασένο ορκίστηκε για έκτη θητεία, παρότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Αυγούστου είναι ευρέως αμφισβητούμενο.

Η οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων Viasna ανέφερε ότι περισσότεροι από 150 άνθρωποι συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα, καθώς και στη νοτιοδυτική πόλη του Μπρεστ και σε άλλες πόλεις. Η αστυνομία στο Μινσκ έκανε χρήση κανονιών εκτόξευσης νερού και βομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσει το πλήθος.

Η τελετή ορκωμοσίας του Λουκασένκο έγινε χωρίς ανακοινώσεις και δημοσιότητα, μερικές ώρες νωρίτερα, προφανώς για να μην πυροδοτήσει αντιδράσεις. 

«Η ημέρα κατά την οποία ο πρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά της, η ημέρα της ορκωμοσίας, είναι η ημέρα της κοινής μας νίκης – μια πειστική και σημαντική νίκη», δήλωσε ο Λουκασένκο σε όσους συγκεντρώθηκαν, σε βίντεο που δημοσίευσε το γραφείο Τύπου του. Στρατηγοί στρατού, βουλευτές και άλλοι προσκλήθηκαν στην τελετή.

Άμεσα η αντιπολίτευση και Ευρωπαίοι πολιτικοί χαρακτήρισαν παράνομη την ορκωμοσία του. Για «συνάντηση κλεφτών» έκανε λόγο μέλος της αντιπολίτευσης. 

Ο ισχυρισμός του Λουκασένκο ότι κέρδισε τις εκλογές της 9ης Αυγούστου με το 80% των ψήφων προκάλεσε μαζικές και συνεχείς διαμαρτυρίες στη χώρα.

Η ΕΕ αρνήθηκε να αναγνωρίσει τις εκλογές ως νόμιμες και η γειτονική Λιθουανία ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θεωρεί πλέον τον Λουκασένκο πρόεδρο.

«Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η Ε.Ε δεν αναγνωρίζει τα παραποιημένα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια η λεγόμενη “ορκωμοσία” της 23ης Σεπτεμβρίου και η νέα εντολή την οποία ζητεί ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα», και «είναι ευθέως αντίθετες με τη βούληση μεγάλου μέρους του λαού της Λευκορωσίας», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Επαναλαμβάνουμε ότι αναμένουμε από τις λευκορωσικές αρχές να απέχουν από κάθε καταστολή και βία εναντίον του λαού της Λευκορωσίας και να απελευθερώσουν αμέσως και χωρίς όρους όλους όσους έχουν συλλάβει», τόνισε ο Μπορέλ, ζητώντας τη διεξαγωγή «νέων, δημοκρατικών εκλογών» στη χώρα.

«Φωνάζουν ότι δεν μας αναγνωρίζουν. Ξέρετε, δεν τους ζητήσαμε ποτέ να μας αναγνωρίσουν, να αναγνωρίσουν τις εκλογές μας, να αναγνωρίσουν τον εκλεγμένο πρόεδρό μας», επισήμανε ο Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Belta.

Η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον του Λουκασένκο, αλλά και προσώπων που εμπλέκονται στη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στις 1-2 Οκτωβρίου.