Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Βουλγαρία, καθώς ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, ζήτησε χθες την παραίτηση της κυβέρνησης και του γενικού εισαγγελέα, καταγγέλλοντας τον «μαφιόζικο χαρακτήρα» της, κάτι που απέρριψε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.
Έναυσμα της κλιμάκωσης ήταν οι έρευνες στην έδρα της βουλγαρικής προεδρίας την Πέμπτη, κατ’ εντολή της εισαγγελίας, η οποία, κατά τον Ράντεφ, έχει εργαλειοποιηθεί από τον Μπορίσοφ.
«Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να βγούμε από αυτή την κατάσταση: η κυβέρνηση και ο γενικός εισαγγελέας να παραιτηθούν», έκρινε ο Ράντεφ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος. «Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς αυτούς δεν μπορεί να αποκατασταθεί έπειτα από όλη αυτή τη βία και τη χειραγώγηση».
«Ο μαφιόζικος χαρακτήρας της κυβέρνησης» των συντηρητικών του Μπορίσοφ «ώθησε Βούλγαρους όλων των ηλικιών και πολιτικών τάσεων να απαιτήσουν την τήρηση του νόμου», είπε ο Ράντεφ, προσκείμενος στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, για να τονίζει πως οι πολίτες διαδηλώνουν εναντίον της διαφθοράς, της καλλιέργειας κλίματος φόβου και των πιέσεων σε βάρος του από τον γενικό εισαγγελέα.
Νέες διαδηλώσεις
Δύο σύμβουλοι της προεδρίας συνελήφθησαν την Πέμπτη στα σπίτια τους και ερευνήθηκαν τα γραφεία τους στο κτίριο της προεδρίας. Σε βάρος του ενός ασκήθηκε δίωξη για «αθέμιτη χρήση επιρροής έναντι ανταλλάγματος» καθώς φέρεται να λειτούργησε ως ενδιάμεσος ανάμεσα στον πρόεδρο κι έναν τοξικό επιχειρηματία, ενώ ο δεύτερος κατηγορείται πως είχε παράνομα στην κατοχή του έγγραφα της υπηρεσίας πληροφοριών.
Τα γεγονότα έφεραν μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Σόφιας. Οι διαδηλώσεις υποστηρικτών και των δύο πλευρών συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και χθες για να φωνάξουν συνθήματα όπως «μαφία», «δολοφόνοι» και «παραιτηθείτε», απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο κυβερνών κόμμα GERB θεωρεί πως υποστηρικτές του προέδρου προκάλεσαν επεισόδια στις διαδηλώσεις της Παρασκευής, πετώντας μπουκάλια εναντίον αστυνομικών και τραυματίζοντας τρεις. Έγιναν 18 συλλήψεις.
Όμως, διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ του αρχηγού του βουλγαρικού κράτους κατήγγειλαν την αστυνομική βία, καθώς δύο νεαροί που τραυματίστηκαν σοβαρά σε επεισόδια συνεχίζουν να νοσηλεύονται.
Εκατέρωθεν κατηγορίες
Ο Ράντεφ κάλεσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τους διαδηλωτές να διώξουν τους «μαφιόζους» από την κυβέρνηση και την εισαγγελία, καταγγέλλοντας «εκβίαση» αλλά και καταπάτηση «του τεκμηρίου της αθωότητας».
«Έχει δημιουργηθεί εθνική συναίνεση εναντίον της μαφίας. Η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να αποστρέφει το βλέμμα της από τη Βουλγαρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη μια δημοκρατική Βουλγαρία», σύμφωνα με τον Ράντεφ.
Ο γενικός εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ κατηγόρησε από την πλευρά του τον Ράντεφ για αντισυνταγματική συμπεριφορά, γράφοντας στο Twitter ότι παραβιάζει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ασκώντας πίεση στην εισαγγελία.
Δεν φεύγει ο πρωθυπουργός
Ο Μπορίσοφ, η εντολή του οποίου εκπνέει τον Μάρτιο, απέρριψε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. «Θα παραμείνουμε στην εξουσία, διότι οι ζημιές θα είναι πολύ μεγαλύτερες εάν την καταλάμβαναν αυτοί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προφανώς αναφερόμενος στους Σοσιαλιστές, προειδοποιώντας εναντίον του κινδύνου «αιματοχυσίας».
«Έχουμε φρικτούς μήνες μπροστά μας: εξαιτίας του κορονοϊού, αναμένεται πτώση του ΑΕΠ κατά 10%, τα εισοδήματα θα μειωθούν δραματικά», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται ενότητα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που περιμένουν τη φτωχότερη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έχουμε ήδη κάνει πάρα πολλά, έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες, τίποτε δεν μας κρατάει στην εξουσία παρά η συναίσθηση της ευθύνης μας», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Το GERB, που παραμένει το ισχυρότερο κόμμα στη χώρα κατά δημοσκοπήσεις, κατηγορεί τον πρόεδρο Ράντεφ πως επιδίωκε εξαρχής να προκαλέσει πολιτική κρίση.
Η Βουλγαρία, η οποία έγινε μέλος της Ε.Ε. το 2007, ανακαλείται συχνά στην τάξη από τις Βρυξέλλες για την αναποτελεσματικότητά της στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Το κράτος των 7 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται τελευταίο μεταξύ των 27 στον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς, η οποία χαρακτηρίζεται ενδημική από πολλούς στη χώρα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
