ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μπάμπης Μιχάλης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αρον άρον βάζει λουκέτο η Wirecard ρίχνοντας πίσω της κανόνι 3,5 δισ. ευρώ. H γερμανική εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών –που παραποιούσε τους ισολογισμούς της και την οικονομική της κατάσταση για να φουσκώνει τη μετοχή της– κατέθεσε χθες αίτηση πτώχευσης σε δικαστήριο του Μoνάχου, διαμηνύοντας ότι με λήγοντα δάνεια ύψους 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου είναι αδύνατο να επιβιώσει.

Η χρεοκοπία έρχεται μια εβδομάδα μετά την άρνηση της Ε.Υ. –λογιστή της Wirecard πάνω από μια δεκαετία– να υπογράψει τον ισολογισμό του 2019. Η κίνηση υποχρέωσε τη διοίκηση της Wirecard να παραδεχθεί την περασμένη Δευτέρα ότι κεφάλαια 1,9 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στους ισολογισμούς πιθανό να μην υπήρξαν ποτέ.

Η Wirecard είναι η πρώτη εταιρεία του χρηματιστηριακού δείκτη DAX, με τις 30 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένες εταιρείες της Γερμανίας που καταρρέει, δυο μόλις χρόνια από την ένταξή της σε αυτόν. Τότε η χρηματιστηριακή της αξία ήταν 28 δισ. ευρώ.

Χθες, η αξία της μετοχή της υποχωρούσε πάνω από 80%, μόλις στα 2,5 ευρώ και 102 ευρώ λιγότερα σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, μια ημέρα πριν αποκαλυφθεί η μαύρη τρύπα των 1,9 δισ. ευρώ. Η κατάρρευση του τίτλου της Wirecard γέμισε με χρήμα τα ταμεία αρκετών hedge funds που είχαν σορτάρει. Πουλώντας και αγοράζοντας εν συνεχεία χαμηλότερα μετοχές της Wirecard που είχαν δανειστεί από θεσμικούς επενδυτές, τα εν λόγω hedge funds απεκόμισαν, σύμφωνα με το Reuters, κέρδη 1,7 δισ. δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, εκτός από τους μετόχους, τα λεφτά τους κλαίνε ακόμη οι πιστώτριες τράπεζες και οι κάτοχοι των ομολόγων τους. Η Wirecard έχει δανειστεί 1,75 δισ. ευρώ από 15 και πλέον τράπεζες ενώ έχει αντλήσει μέσω ομολόγων ανέρχεται περί τα 500 δισ. ευρώ. «Τα λεφτά χάθηκαν. Ενδεχομένως να πάρουμε μερικά ευρώ σε δυο χρόνια όμως τώρα πρέπει να διαγράψουμε το δάνειο», μονολογούσε χθες… κανονιοβολημένος τραπεζίτης.