Για τις 14.30 το μεσημέρι της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη η συνάντηση εκπροσώπων των επιστημονικών ενώσεων με την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη.
Από τις 14.00 έχουν δώσει ραντεβού έξω από το υπουργείο οι εκπαιδευτικοί, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, μετά από κάλεσμα της ΟΛΜΕ για νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο, με αφορμή τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα γυμνασίου και λυκείου, οι οποίες θίγουν εργασιακά δικαιώματα ολόκληρων εκπαιδευτικών κλάδων και αφαιρούν τον πλουραλισμό από τα σχολεία.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου μαζί με τις επιστημονικές ενώσεις. Κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για έλλειψη διαλόγου, όχι μόνο για τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά και για το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα.
«Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα φέρνει ανατροπές σε πολλούς κλάδους», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θοδωρής Τσούχλος και πρόσθεσε ότι «για ακόμα μία φορά, η υπουργός έδρασε από μόνη της και ανακοίνωσε αποφάσεις». «Το ωρολόγιο πρόγραμμα εμφανίστηκε ξαφνικά χωρίς διάλογο και ενημέρωση», είπε και αναφέρθηκε σε σειρά νομοθετημάτων της Νίκης Κεραμέως, που προκάλεσαν θύελλες αντιδράσεων (ισοτιμία πτυχίων κολεγίων με δημόσια πανεπιστήμια, σαρωτικό πολυνομοσχέδιο που εισήχθη εν μέσω πανδημίας και ψηφίστηκε χωρίς διάλογο, κάμερες στις τάξεις κ.α.).
Ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Μαλαγάρης τόνισε ότι «παλεύουμε και για τους συναδέλφους και για τους μαθητές μας, που θα φοιτούν σε ένα αποστεωμένο σχολείο. Είμαστε απογοητευμένοι, εξοργισμένοι, αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα»
Με το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, υπενθυμίζεται ότι καταργούνται τα καλλιτεχνικά μαθήματα από το λύκειο, ενώ συρρικνώνονται οι ώρες στα μαθήματα των κοινωνικών και οικονομικών επιστημών.
Οι επιστημονικές ενώσεις και η ΟΛΜΕ τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης ενός εκπαιδευτικού συστήματος που προσφέρει σφαιρική Παιδεία και ζήτησαν να αποκατασταθούν οι ώρες και να επανέλθει το ωρολόγιο πρόγραμμα που ίσχυε μέχρι πρότινος. Όπως είπαν, υπάρχει κίνδυνος για μόνιμους εκπαιδευτικούς να βγαίνουν υπεράριθμοι στα σχολεία τους και να χρειαστεί να πηγαίνουν σε 4 ή και 5 σχολεία.
Όσο για τους αναπληρωτές, οι οποίοι έλαβαν χθες το ειδοποιητήριο της απόλυσης, εφόσον εφαρμοστεί το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα, μεγάλος αριθμός τους δεν θα εργαστεί καθόλου, απόρροια των μειωμένων ωρών.
Τον λόγο πήραν ακόμη εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Κοινωνικών Επιστημών, των Εικαστικών Μαθημάτων, των Οικονομολόγων, των Αρχιτεκτόνων, των Γεωπόνων στην εκπαίδευση, θεατρολόγοι, μουσικοί και άλλοι.
