ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μηνύματα αλληλεγγύης στους διαδηλωτές από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Σκουρλέτη και τον τομέα Διεθνών Υποθέσεων του κόμματος

Μπαράζ μηνυμάτων υποστήριξης καταγράφηκε χθες από την αξιωματική αντιπολίτευση προς τους διαδηλωτές στην Αμερική, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας. Είναι η απότομη υπενθύμιση σε όσους πιστεύουν ότι το συλλογικό μέλλον βρίσκεται στη διαιώνιση των κοινωνικών ανισοτήτων, το φυλετικό μίσος, τη μισαλλοδοξία και τον συντηρητισμό», ανέφερε σε μήνυμά του στη σελίδα του στο facebook ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας: «Η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ γίνεται σήμερα ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της ανάγκης για προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές. Για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς διαχωρισμούς, στην οποία οι πολίτες νιώθουν ασφάλεια για το μέλλον τους. Μια κοινωνία που προχωρά με βάση τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Δηλαδή, μια κοινωνία βαθιά δημοκρατική. Που δεν διαχωρίζει τους πολίτες της με βάση το χρώμα, το φύλο, την καταγωγή, τα πιστεύω τους. Η συλλογική πρόοδος είναι πάντα υπόθεση των πολλών. Η συλλογική οπισθοδρόμηση είναι πάντα η επιλογή των λίγων».

Το twitter επέλεξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, για να στείλει το δικό του μήνυμα, γράφοντας: «Με τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζ. Φλόιντ ακόμα νωπή στον νου, αυτές τις ώρες στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους διαδηλωτές στις ΗΠΑ, αγωνιζόμαστε ενάντια σε ρατσισμό και αστυνομική βία, απορρίπτουμε τον εμπρηστικό λόγο Τραμπ, για να μπορούμε “να αναπνέουμε”».

Από την πλευρά του, ο τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση πως «η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς βιαιοπραγιών εναντίον μελών της μαύρης κοινότητας στις ΗΠΑ». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «μόλις 66 χρόνια μετά την κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού στα σχολεία των ΗΠΑ, οι θεσμικές αλλαγές δεν συνοδεύτηκαν από το ξερίζωμα μισαλλόδοξων ιδεών στο πεδίο της κοινωνίας».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «ο ειρηνικός αγώνας για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις είναι μακρύς, αλλά δίκαιος. Για “να μπορούμε να αναπνέουμε”, όλες και όλοι, με Ελευθερία, Αλληλεγγύη, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ισότητα».