Τόσο έχουν θορυβήσει τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη οι έντονες αντιδράσεις που προκαλεί η εμμονή του να πετάξει στον δρόμο περισσότερους από 11.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες από αύριο, με ορατό κίνδυνο να γεμίσουν οι πλατείες και τα πάρκα των πόλεων από άστεγους πρόσφυγες, τόσο τον έχουν αναστατώσει τα τελευταία δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων της «Καθημερινής», που τον επικρίνουν για κακοδιαχείριση, οικονομικές ατασθαλίες, έλλειψη σχεδιασμού και προπαγάνδα, σε τέτοια θέση έχει βρεθεί, που αναζήτησε τη βοήθεια… κυβερνητικών πηγών.
Και οι κυβερνητικές πηγές ανταποκρίθηκαν –ή έκαναν πως ανταποκρίθηκαν– ξανασερβίροντας τη γνωστή προπαγάνδα για τις τάχα επιτυχίες του υπουργείου. Αλλά το απολογιστικό κείμενο των κυβερνητικών πηγών εκθέτει περαιτέρω τον υπουργό, καθώς δεν παρέχει κανένα νέο στοιχείο, ούτε δίνει απάντηση στα σοβαρά ερωτήματα για την υποκατάσταση της πολιτικής από ανεδαφικές εξαγγελίες και επικοινωνιακή διαχείριση.
Το ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου κάνει λόγο για… μείωση των μεταναστευτικών ροών, χωρίς να αναφέρει ότι οφείλεται κυρίως στη συγκυρία του κορονοϊού και βέβαια χωρίς λέξη για τις καταγγελίες για παράνομες πρακτικές αποτροπής και παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης. Μιλά για… περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης, αναφερόμενο όμως στον μελλοντικό σχεδιασμό του υπουργείου, ο οποίος έχει επικριθεί ως ανεδαφικός.
Για… αποσυμφόρηση των νησιών κατά 15% από τον Ιανουάριο, παραβλέποντας τη συγκυρία του κορονοϊού και αποσιωπώντας ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί η μεταφορά περίπου 2.300 ιδιαίτερα ευπαθών στον κορονοϊό προσφύγων από τα ΚΥΤ, που είχε εξαγγελθεί αρχικά για τον Απρίλιο και στη συνέχεια για τον Μάιο. Για… επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, όταν για δυο μήνες ήταν κλειστή για το κοινό η υπηρεσία Ασύλου.
Το πιο εξωφρενικό, μιλά για… «11.237 νέες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα σε υπάρχουσες δομές, χωρίς να κατασκευαστούν νέες». Αυτό θα επιτευχθεί με τη σταδιακή αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων, σύμφωνα με νόμο του Νοεμβρίου, η εφαρμογή του οποίου παρατάθηκε μέχρι 31 Μαΐου λόγω κορονοϊού. «Αρα υπήρξε επαρκής χρόνος προετοιμασίας», ισχυρίζονται οι κυβερνητικές πηγές.
Μα ακριβώς! Χρόνος υπήρξε, αλλά το υπουργείο δεν έκανε καμία έγκαιρη προετοιμασία για να μη βρεθούν οι άνθρωποι στον δρόμο. Μόλις την περασμένη Παρασκευή έγινε διευρυμένη σύσκεψη, όπου αποφασίστηκε η αναθεώρηση του προγράμματος επιδότησης στέγης και ενταξιακής προετοιμασίας HELIOS και η καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τον ΟΠΕΚΑ και τον ΟΑΕΔ. Οσα αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές για να υπερασπιστούν την έξωση αποτελούν ευχολόγια και μελλοντικούς στόχους.
Οργανώσεις και φορείς έθεσαν την Παρασκευή σοβαρά πρακτικά ερωτήματα στον κύριο Μηταράκη. Και αυτός τους ευχαρίστησε, αλλά απάντηση δεν έδωσε. Γιατί η απάντηση προϋποθέτει προετοιμασία και ευρύτερη αντίληψη του ζητήματος, αντί της κοντόθωρης πολιτικής που κοιτάζει μόνο πώς να μεταθέσει το πρόβλημα και τις ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις, ή να στοχοποιήσει τους ίδιους τους πρόσφυγες.
