Πάνω από 33,7 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στα μέτρα που υλοποιεί το υπουργείο Ναυτιλίας με αποφάσεις του υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη, για τη στήριξη της ακτοπλοΐας και της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τα χρήματα αυτά διατέθηκαν ως εξής:
■ Στη στήριξη νησιωτικών επιχειρήσεων επιλέξιμων για το Μεταφορικό Ισοδύναμο διατέθηκαν πόροι 11,2 εκατ. ευρώ.
■ Σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, εξασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ, με στόχο κανένα νησί να μη μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Σημειώνεται ότι από την έναρξη εφαρμογής της σχετικής υπουργικής απόφασης ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί 3,5 εκατ. ευρώ για την ελάχιστη ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών σε 29 γραμμές του εθνικού και τοπικού ακτοπλοϊκού δικτύου.
■ Χορήγηση προκαταβολής ίσης με το 50% των μισθωμάτων για τις συμβάσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας στην ακτοπλοΐα για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του υπουργείου, εκτιμάται ότι το εν λόγω πόσο θα ανέλθει στα 7,5 εκατ. ευρώ.
Στόχος αυτών των πρωτοβουλιών, όπως είπε ο Γ. Πλακιωτάκης, είναι να παρέμβουν με ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις σε δύο σημαντικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας που προσφέρουν πολλά στον τόπο. Εκανε γνωστό επίσης ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ειδικό πρόγραμμα-καθεστώς για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων που πλήττονται προκειμένου να παρασχεθεί η αναγκαία στήριξη για τις ζημιές του κλάδου από την πανδημία του κορονοϊού, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους.
Απεργία την πρωτομαγιά
Προβλήματα θα υπάρξουν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες την Παρασκευή 1η Μαΐου, καθώς ήδη το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο της απόφασης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά συμμετέχει στην 24ωρη απεργία. Η απεργία αφορά τους ναυτεργάτες των πλοίων που θα βρίσκονται σε όλη τη γεωγραφική έκταση και περιοχή του Πειραιά.
Η εργατική Πρωτομαγιά είναι συνυφασμένη με τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα που διαμορφώνονται από την επικαιρότητα και τις εξελίξεις σε κάθε χώρα, τονίζει η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ και αναφερόμενη στη ναυτιλία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση από τη μια παρέχει πλήθος προνομίων – διευκολύνσεων και ενισχύσεων στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, ενώ τους ναυτεργάτες τούς αφήνει άνεργους και απροστάτευτους.
