ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Γιάννης Μπασκάκης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το ζήτημα της κλιμακούμενης παραβατικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε, όπως αναμενόταν, στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων συναντήσεων μεταξύ των δύο και ότι δεν αποτελεί μια πρώτη στάση για τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, την οποία ζητά η αντιπολίτευση.

Στο μέγαρο Μαξίμου την απορρίπτουν, με κύκλους του να υποστηρίζουν ότι η ενημέρωση των κομμάτων για το ζήτημα είναι διαρκής και πραγματοποιείται και σε επίπεδο Βουλής και ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενημερώνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, πληροφορίες λένε ότι δεν συμφωνούν όλοι μέσα στην κυβέρνηση για τη μη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, καθώς κάποιοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να γίνει.

Στην πρόσφατη επίσκεψή της στη Θράκη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι είδε «τα προβλήματα, τις δυσκολίες αλλά και τη δυναμική αυτών των ανθρώπων που είναι χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας και συμβιώνουν αρμονικά επί τόσες δεκαετίες πια», σημειώνοντας ότι «ταυτόχρονα έχουμε τα προβλήματα με τους γείτονες που συνεχίζουν να δημιουργούν εντάσεις και, αμφισβητώντας κάθε έννοια καλής γειτονίας, να θέτουν θέματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στα οποία είναι νομίζω προφανής από όλους μας η απάντηση ότι πάντα θα τα προστατεύουμε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε από την πλευρά του ότι «η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την ένταση «και σίγουρα δεν την τροφοδοτεί, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο, στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Οτι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μια αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία».