ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αποφάσεις, και γρήγορα, στην κατεύθυνση θωράκισης και ενίσχυσης της οικονομίας από το επερχόμενο τσουνάμι της ύφεσης ζητά το Κίνημα Αλλαγής, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών ότι οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες που επιδεικνύουν χειροτερεύουν την κατάσταση, ενώ επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο.

«Η κυβέρνηση, σε αντίθεση με την υγειονομική καραντίνα για την οποία ήταν προετοιμασμένη, στην καραντίνα της οικονομίας είναι απροετοίμαστη», ήταν η φράση που αποτυπώνει το κεντρικό μήνυμα που έστειλαν χθες τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πυρά εναντίον του Χρήστου Σταϊκούρα εξαπέλυσε ο υπεύθυνος παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χρήστος Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι «αντί να παλινωδεί είναι η ώρα να πάρει αποφάσεις», προτείνοντας ως ένα από τα μέτρα ανακούφισης τη μείωση του ΦΠΑ. Τα στελέχη του κεντροαριστερού φορέα που παρενέβησαν στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης εξήγησαν ότι για το Κίνημα Αλλαγής είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να καταθέσει ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας για να ανακοπεί η δυσοίωνη πρόβλεψη για ύφεση 9,7%, ενώ σε ερώτημα για τους τρόπους χρηματοδότησης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας ανέφεραν ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μικρό τμήμα από το απόθεμα, το λεγόμενο «μαξιλάρι».

Σε αυτό το μήκος κύματος, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Τομείς Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσαν με τη σειρά τους την κυβέρνηση «εκτός από την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, εργαζόμενων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων», να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί ένα ενδιάμεσο σχέδιο στήριξης της οικονομίας και ειδικά των κλάδων που έπληξε περισσότερο η κρίση (τουρισμός, αγρότες, μικρομεσαίοι κ.λπ.). Και όπως κατέληξαν, «αν δεν μείνει ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία, το κόστος της ανασυγκρότησης θα είναι πολύ μεγαλύτερο και επώδυνο».

Βαρύ πλήγμα

Σε ό,τι αφορά τις δικές του πρωτοβουλίες, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έστειλε χθες επιστολή της προέδρου του Φώφης Γεννηματά στον πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στανίσεφ, με επίκεντρο την περαιτέρω κινητοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την τόνωση του τουρισμού, σε μια κρίση που θα πλήξει πρωτίστως τις χώρες του Νότου.

«Η τουριστική βιομηχανία έχει ήδη υποστεί βαρύ πλήγμα από την πανδημία του Covid-19. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα φέρουν επιπλέον κόστος στις ήδη αδύναμες οικονομίες των χωρών της Νότιας Ευρώπης, μιας και αυτές βασίζονται περισσότερο στον τουρισμό απ’ ό,τι οι οικονομίες του Βορρά. Περισσότερα μέτρα είναι απαραίτητα για τη στήριξη και την ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2020», επισημαίνει μεταξύ άλλων η κ. Γεννηματά.

Στο ίδιο πλαίσιο ανάληψης δράσεων εντάσσεται και η απόφαση για επιτροπή διαλόγου με θέμα την πρώτη κατοικία και τον Πτωχευτικό Κώδικα, που έλαβαν κατόπιν σύσκεψης κορυφαίοι επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, επιστημονικές ενώσεις, οργανώσεις καταναλωτών και δανειοληπτών, με πρωτοβουλία των Τομέων Ανάπτυξης και Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας του Κινήματος Αλλαγής.