ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις που διεξάγονται στον μπασκετικό Παναθηναϊκό, σε συνδυασμό με τις ελάχιστες αλλά εξόχως αποκαλυπτικές τοποθετήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου οδηγούν σε ένα βασικό αρχικό συμπέρασμα: το μπάτζετ της ομάδας την ερχόμενη σεζόν θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το φετινό και πλέον το θέμα είναι ποιος και πώς θα το διαχειριστεί.

Γι’ αυτό άλλωστε αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον η συνέντευξη Τύπου, την οποία φαίνεται ότι ετοιμάζει το αφεντικό της ΚΑΕ για το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ακόμη και να ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την ηγεσία και ότι θα αφήσει την ομάδα στα χέρια του Μάνου Παπαδόπουλου, ο οποίος ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια κατέχει τη θέση του προέδρου και θα κληθεί να κινηθεί με βάση την αναλογία εσόδων-εξόδων. Αλλά και ο ίδιος να παραμείνει, η απόφαση για σφιχτή οικονομική πολιτική δείχνει ειλημμένη.

Ηδη, το πρώτο δείγμα ήταν οι έντονες αντιρρήσεις για τη συμφωνία της Ευρωλίγκας με την Ενωση των παικτών για το «ψαλίδι» στις αποδοχές τους είτε η σεζόν διακοπεί είτε ολοκληρωθεί. Ο Παναθηναϊκός, όπως και ο Ολυμπιακός μαζί με τη Μακάμπι ήταν οι τρεις ομάδες που ζήτησαν μεγαλύτερες περικοπές, τις οποίες ο Γιαννακόπουλος προσδιόρισε στο 65% ως το ποσοστό του (κάθε) συμβολαίου που θέλει να καταβάλει στους παίκτες. Φυσικά, εκείνοι που είναι καλυμμένοι από την ομπρέλα της ELPA δεν το συζητάνε καν. Και μέσα σε αυτούς είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι.

Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από διαρροές ανθρώπων που είναι πολύ κοντά στον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ, είναι ότι του χρόνου «δεν υπάρχει δυνατότητα για συμβόλαια εκατομμυρίων». Είναι ξεκάθαρο ότι με αυτή την τοποθέτηση στο επίκεντρο μπαίνει ο αρχηγός και ηγέτης της ομάδας, Νικ Καλάθης, ο οποίος όμως έχει υπογράψει ώς το καλοκαίρι του 2021 και οι απολαβές του φτάνουν τα 2,4 εκατ. Οι πληροφορίες λένε ότι του έχει γίνει πρόταση για γενναία μείωση η οποία ξεπερνάει το 40%.

Μια μείωση που δεν βρίσκει σύμφωνο τον ομογενή γκαρντ, ο οποίος έχει δύο δρόμους: ο ένας είναι να καθίσει πάνω στο συμβόλαιό του και να μείνει στον Παναθηναϊκό και ο δεύτερος να συνεχίσει αλλού την καριέρα του, μια και είναι από τους παίκτες που και οι 17 υπόλοιπες ομάδες θα ήθελαν, αλλά το θέμα είναι ποια μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις του σε σχέση με τη μειωμένη προσφορά του Παναθηναϊκού.

Τον τελευταίο μήνα οι εκπρόσωποι του παίκτη έχουν βγει στην αγορά και έχουν ξεκινήσει διερευνητικές συζητήσεις με τα μεγάλα κλαμπ, δηλαδή αυτά που ακόμη και σε περίπτωση μείωσης του μπάτζετ τους, έχουν τη δυνατότητα να τον αποκτήσουν. Και αυτές είναι η ΤΣΣΚΑ, η Μπαρτσελόνα (διώχνει τον Πάνγκος και δεν ξέρει αν θα κρατήσει τον Ντιλέινι), η Ρεάλ Μ. (περιμένει την εξέλιξη του φλερτ Καμπάτσο-ΝΒΑ) και ακόμη η Φενέρμπαχτσε και η Χίμκι.

«Σκληρό» ban της FIFA στον Αρη

Η σύμπραξη του Αρη και της ΕΠΟ στην υπόθεση της μεταγραφής του Φιορίν Ντουρμισάι δεν οδήγησε στην άρση του μεταγραφικού ban των «κιτρινόμαυρων» από τη FIFA. Αντίθετα, έφερε «απαγορευτικό» και για τις δύο επόμενες μεταγραφικές περιόδους για τους «κιτρινόμαυρους» και μαζί ένα βαρύτατο πρόστιμο ύψους 470.000 ελβετικών φράγκων για την Ελληνική Ομοσπονδία. Η FIFA δεν δέχθηκε τη θέση περί χρεών -συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ- του παλιού Αρη (δύο διαφορετικοί ΑΦΜ) και πλέον η ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς μπορεί μόνο να ανανεώσει συμβόλαια που λήγουν, χωρίς δικαίωμα ακόμη και προώθησης παικτών από την Κ19!

Ο Αρης έχει συνολικά 14 συμβόλαια που λήγουν στο τέλος της σεζόν, ένας από τους συγκεκριμένους παίκτες, ο Βέλεθ, έχει ήδη συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως ο Ιντέγε, μοιάζει πολύ δύσκολο να παραμείνουν. «Δυστυχώς για τον Αρη, αλλά και για εµένα προσωπικά, τα λάθη του παρελθόντος βάζουν εµπόδια στην προσπάθειά µας.

Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν είναι εύκολο να απαλλαγούµε από τα βαρίδια των “αµαρτωλών χρόνων”, αλλά έχω τη βεβαιότητα ότι θα συµβεί αυτό το επόµενο διάστηµα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», δήλωσε ο Θόδωρος Καρυπίδης, προαναγγέλλοντας την προσφυγή στο CAS, αλλά και την προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα μέσω κυβερνητικής παρέμβασης. ΠΑΕ και Α.Σ. Αρης θα στείλουν άμεσα επιστολή στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, για να συναντηθούν μαζί του και να θέσουν το πρόβλημα επί τάπητος. Η

εκτίμηση των ανθρώπων του ιστορικού συλλόγου είναι ότι μέσω του μνημονίου που θα υπογραφεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών αρχών του ποδοσφαίρου μπορεί να βρεθεί η φόρμουλα για σταδιακή αποπληρωμή χρεών που προέρχονται από παλιές ΠΑΕ.

Τι θα γίνει με τα συμβόλαια

Επειτα από διαβουλεύσεις που δεν κράτησαν και λίγο σε διάρκεια, ανάμεσα στο προεδρείο του ΠΣΑΠ και στους αρχηγούς των ομάδων της Super League, οι προτάσεις για μειώσεις της τάξης του 25% σε περίπτωση που δεν συνεχιστεί τελικά το πρωτάθλημα, όπως αναμενόταν, δεν γίνονται δεκτές από τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, προτιμούν τη διαπραγμάτευση μεμονωμένα σε κάθε ομάδα.

Εκεί βέβαια οδηγεί και η ντιρεκτίβα των FIFA-UEFA, σε περίπτωση αδυναμίας να επιτευχθεί συλλογική συμφωνία. Η οποία ντιρεκτίβα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για το τέλος δίνει το δικαίωμα στις ομάδες να προχωρήσουν και σε μονομερείς μειώσεις. «Μέσα σε λογικά όρια και για όλους τους παίκτες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με την επόμενη διάσκεψη της Λίγκας να είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαΐου και να έχει κύριο θέμα τη συνέχεια του πρωταθλήματος ή όχι, σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες ΠΑΕ, κυρίως αυτές που έχουν ταχθεί υπέρ της διακοπής, θα επιδιώξουν έκτακτο Δ.Σ με αφορμή το θέμα των διαπραγματεύσεων με τους παίκτες, ψάχνοντας μια ακόμη ευκαιρία για να θέσουν ζήτημα διακοπής.

Ωστόσο από τη στιγμή που FIFA-UEFA έχουν μέσα στο πλαίσιο της διαδικασίας και τις μονομερείς μειώσεις, δεν μπορεί η άρνηση του ΠΣΑΠ σε συλλογική συμφωνία να σταθεί ως λόγος διακοπής του πρωταθλήματος.

Η εβδομάδα θα κυλήσει με τη συνέχεια των προπονήσεων που έχουν ξεκινήσει για όλες τις ομάδες, ωστόσο είναι κρίσιμη γιατί στο τέλος της πρέπει να προκύψει ένα πλαίσιο για το πότε θα δοθεί άδεια να ξεκινήσουν και ομαδικές προπονήσεις. Στην ουσία αυτό είναι το κλειδί για να προχωρήσει ομαλά και μετά την επόμενη διάσκεψη της Λίγκας η διαδικασία με στόχο την επανέναρξη.

ΑΝΤΡΕΣ ΙΝΙΕΣΤΑ

Ο πιο συμπαθής και πιο επιτυχημένος Ισπανός παίκτης

Στην αγορά ο Νικ Καλάθης

Πριν από 36 χρόνια, στις 11 Μαΐου 1984, γεννήθηκε κοντά στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας ο Αντρές Ινιέστα, που έμελλε να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους μέσους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και τον Ισπανό παίκτη με τα περισσότερα τρόπαια (29 τον αριθμό).

Το όνομά του όμως είναι συνδεδεμένο με την Μπαρτσελόνα. Αν και μη Καταλανός, έμαθε ποδόσφαιρο στη «Λα Μασία», όπου βρέθηκε στην ηλικία των 12 ετών, το 1996. Οταν τον ρώτησαν, μάλιστα, χρόνια αργότερα, ποια είναι η φιλοσοφία της ακαδημίας των «μπλαουγράνα» σχετικά με το πάσινγκ γκέιμ, είχε απαντήσει: «Δέξου, πάσαρε, προσφέρσου, δέξου, πάσαρε, προσφέρσου…».

Το 2002 έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα, αλλά έγινε βασικός από το 2005 και μετά. Το 2006 έκανε και ντεμπούτο στην Εθνική Ισπανίας. Με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε 4 Τσάμπιονς Λιγκ, 9 Πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα, ενώ ήταν μέλος της εκπληκτικής ισπανικής Εθνικής που θριάμβευσε στο Μουντιάλ 2010 (με δικό του γκολ στον τελικό κατά της Ολλανδίας) και στα Euro 2008 και 2012.

Δεν έχει ακόμα πει το «αντίο» στην μπάλα και πλέον αγωνίζεται στην ιαπωνική Βίσελ Κόμπε. Εξαιρετικός χαρακτήρας, συμπαθής στους πάντες, χειροκροτήθηκε σε κάθε ισπανικό γήπεδο όπου αγωνίστηκε από τους αντιπάλους.