Αλλο ένα σοβαρό επεισόδιο στο σίριαλ των προκλήσεων από την Αγκυρα γράφτηκε χθες όταν παρενοχλήθηκε έντονα το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος, που επισκέφθηκαν νησίδες του Αν. Αιγαίου, ενώ ακολούθησαν υπερπτήσεις
Με την αήθη και προκλητική παρενόχληση του ελικοπτέρου όπου επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψής τους σε φυλάκια νησίδων του Ανατολικού Αιγαίου και στη συνέχεια με υπερπτήσεις, οι Τούρκοι επιχείρησαν χθες να δημιουργήσουν ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΥΕΘΑ, ο Α/ΓΕΕΘΑ και κλιμάκιο επιτελών της ΑΣΔΕΝ είχαν αναχωρήσει από την Αθήνα για να επισκεφθούν τα φυλάκια στην περιοχή ευθύνης των 96 ΑΔΤΕ (Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής) στις Οινούσσες, της 79 ΑΔΤΕ στο Αγαθονήσι και της 80 ΑΔΤΕ στο Φαρμακονήσι, τόσο για να επιθεωρήσουν τις φρουρές όσο και για να διαπιστώσουν εάν εφαρμόζονται τα μέτρα κατά του κορονοϊού.
Γύρω στις 11.30 το πρωί κι ενώ το τύπου ΝΗ-90 ελικόπτερο που μετέφερε την αποστολή αναχωρούσε από τις Οινούσσες εμφανίστηκαν δύο τουρκικά F-16 τα οποία προκλητικότατα πέταξαν αρκετά κοντά, πάνω και πλάι από το ελικόπτερο. Ακολούθως και συγκεκριμένα στις 11.38 το ένα αεροσκάφος πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσσες σε ύψος 3.500 πόδια και λίγη ώρα αργότερα, στις 11.58, το δεύτερο έκανε το ίδιο πετώντας πάνω από το Αγαθονήσι μόλις στα 1.700 πόδια!
Η ανωτέρω ενέργεια, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση που την καταδίκασε και στην οποία υπογράμμιζε: «Πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη τουρκική ενέργεια. Μια ενέργεια που επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα. Την καλούμε να εισέλθει στον 21ο αιώνα. Να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο».
Δήλωση εξάλλου για το θέμα εξέδωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, στην οποία έκανε λόγο για «θρασύτατη τουρκική ενέργεια με στόχο τον υπουργό Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ», ενώ απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εξωτερικών τόνισε: «Η παθητικότητα είναι σίγουρο πως δεν αποτελεί στρατηγική».
Ο ίδιος πάντως ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος στις δηλώσεις που έκανε από το Φαρμακονήσι υπογράμμισε: «Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά […] Τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δυο πλευρές αυτήν την ώρα. Εμείς πάντως δεν πτοούμεθα καθόλου».
