Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), με αντικείμενο την ενημέρωση σε σχέση με την τουρκική παραβατικότητα και το σχέδιο του νέου Οργανισμού του υπουργείου.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα ενεργεί με «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» στην «κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα», που συμβαίνει τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

«Η χώρα είναι προσηλωμένη πάντοτε στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «παρά τις όποιες επί μέρους διαφωνίες μας, επί των ουσιωδών γραμμών, οι Έλληνες είναι όλοι ενωμένοι».

«Αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους. Καθιστούμε όμως παράλληλα σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, ο οποίος καταδίκασε εκ νέου τη συμμαχία των πέντε χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και την κοινή τους διακήρυξη για την ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι θέσεις τους εκφράζουν μόνο εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μάλιστα, υπέδειξε ως υπεύθυνες χώρες για το χάος που -όπως είπε- έχει δημιουργηθεί στη Λιβύη, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποφεύγοντας προσεκτικά την οποιαδήποτε μομφή κατά της Ρωσίας, παρόλο που ρωτήθηκε σχετικά για τη στήριξή της στον στρατάρχη Χαφτάρ.

Όσον αφορά το Λιβυκό, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε το ΕΣΕΠ ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην επιχείρηση «Ειρήνη», με ανάληψη και επιτελικών θέσεων, ενώ καθήκον της επιχείρησης είναι η απόλυτη εφαρμογή του εμπάργκο των όπλων. «Πιστεύουμε ότι η επιχείρηση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επίλυση της λιβυκής κρίσης», σημείωσε.

Στη συνέντευξή του στο τουρκικό εθνικιστικό κανάλι Akit TV, όπως τη μετέφερε ο ιστότοπος sigmalive.com, ο Τσαβούσογλου εξαπέλυσε επίθεση στην Ελλάδα και για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. 

«Έτσι κι αλλιώς, ακόμη και τώρα η πολιτική μας των ανοιχτών συνόρων συνεχίζεται», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, που προέβλεψε ότι το ζήτημα θα ταλανίζει για τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια την περιοχή.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «απάνθρωπη» τη συμπεριφορά της Ελλάδας κατά των προσφύγων και μεταναστών που έσπευσαν στα σύνορα για να περάσουν στην Ευρώπη κι έκανε λόγο για διπλά στάνταρτς και ανοχή της Ευρώπης απέναντι στην παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων.