Ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε αργά το βράδυ της Τετάρτης (22/4) υπέρ της μείωσης δύο ορόφων μαζί με τις κατασκευές στο δώμα, για το ξενοδοχείο που λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο στην οδό Φαλήρου 5 στην περιοχή του Μακρυγιάννη. «…οι δύο όροφοι συν τα επιπλέον… πρέπει να αποκοπούν…», σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, αφού επίσημη ανακοίνωση που να αποτυπώνει την ακριβή γνωμοδότηση δεν εκδόθηκε από το ΥΠΠΟ, που θεώρησε καλύτερο να στείλει απλά την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης της υπουργού στον Αρη Πορτοσάλτε. «Το ΚΑΣ αποφάσισε ότι το κτίριο έπρεπε να είναι στα 24 μ. ύψος συν βεβαίως τις απολήξεις, τις οποίες ο νόμος προβλέπει για διάφορα έργα…», είπε η υπουργός χθες το πρωί.
Μετά τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ ο ιδιοκτήτης του δεκαώροφου ξενοδοχείου καλείται να μειώσει το ύψος στα 24 μ. συν 3 μ. για τις απολήξεις, δηλαδή να κατέβει στα 27 μ. αντί των 33-34 μέτρων που υψώνουν σήμερα «τείχος» προς την Ακρόπολη, προσβάλλοντας τα μνημεία του Ιερού Βράχου («Εφ.Συν.» 22/4/20).
«Δεν έχουμε δει τη γνωμοδότηση, γι’ αυτό είμαι επιφυλακτικός. Δεν γνωρίζουμε αν η διατύπωση κάνει λόγο για 24 συν 3 μέτρα ή για δύο ορόφους, χωρίς να αναφέρονται μέτρα. Σαφώς η γνωμοδότηση είναι μια πρώτη επιτυχία για τους τέσσερις αιτούντες, τους κατοίκους της περιοχής που γειτνιάζουν με το ακίνητο», είπε στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, δικηγόρος των εναγόντων. Προσθέτει ωστόσο: «Η περιοχή του Μακρυγιάννη μάς ενδιαφέρει για την προστασία του μνημείου της Ακρόπολης, γι’ αυτό μόνο ως ένα πρώτο βήμα μπορούμε να δούμε την παρούσα εξέλιξη. Διότι θεωρούμε ότι ούτε τα 24 μέτρα είναι το σωστό και το νόμιμο ύψος για την περιοχή. Σύμφωνα με το διάταγμα του ‘55, ανώτατο ύψος είναι τα 21 μέτρα και αυτό θεωρεί το ΣτΕ ότι υπερισχύει. Μέχρι να βγει ο ΓΟΚ του ‘85 και ιδιαίτερα ο καταστροφικός ΝΟΚ του ‘12 ίσχυσε το διάταγμα προστασίας και υπάρχει η νομολογία του ΣτΕ που μας δικαιώνει απόλυτα. Ειδικό διάταγμα προστασίας που ίσχυσε για μια περιοχή κάποτε, ισχύει στο διηνεκές και οι μεταγενέστεροι νόμοι δεν ισχύουν. Η προστασία της Ακρόπολης χρειάζεται χαμηλότερα ύψη, μάξιμουμ τα 21 μέτρα», καταλήγει.
Την τήρηση των 21 μέτρων υποστήριξαν κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ οι καθηγητές Μανώλης Κορρές και Γιώργος Πανέτσος -αυτό ζητάει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων- ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου, ο γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Γιώργος Διδασκάλου πρότεινε να καθαιρεθούν ένας όροφος και οι κατασκευές του δώματος, όπως εισηγήθηκε και η αρμόδια Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ).
Η γνωμοδότηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, προκαλούνται ερωτήματα ωστόσο γιατί η υπόθεση ήρθε προς εξέταση στο ΚΑΣ στην παρούσα συγκυρία. Οταν αναμένεται (ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες μας) η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που ενδέχεται να ξεκαθαρίζει απολύτως το θέμα των υψών στην περιοχή. Το θέμα συζητήθηκε την 1η Νοεμβρίου του 2019 με προεδρεύουσα τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και καλά πληροφορημένες νομικές πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση μπορεί να μιλάει για ανώτατο ύψος 21 μ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο η συγκεκριμένη απόφαση του ΚΑΣ θα θεωρηθεί ανακόλουθη ή ανεπίκαιρη;
Να θυμίσουμε ότι η υπόθεση του δεκαώροφου ξενοδοχείου συζητήθηκε και πέρυσι στο ΚΑΣ και τότε διαπιστώθηκαν οι μεγάλες ευθύνες -αποδόθηκαν και από τους κατοίκους που προσέφυγαν δικαστικά- στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και στην προϊσταμένη Ελένη Μπάνου, καθώς δεν παρέπεμψε (όπως όφειλε) την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου προς έγκριση στο ΚΑΣ. Για τους χειρισμούς έχει διαταχθεί ΕΔΕ για την προϊσταμένη της ΕΦΑ Αθήνας και για τέσσερις αρχαιολόγους. Μάλιστα η τέως γ.γ. του ΥΠΠΟΑ και προεδρεύουσα του ΚΑΣ Μαρία Βλαζάκη είχε ζητήσει στα τέλη Φεβρουαρίου 2019 από την αρμόδια ΔΙΠΚΑ την επεξεργασία πρότασης για τη θέσπιση των ηπιότερων όρων δόμησης και του ύψους στην περιοχή προκειμένου να εισαχθεί προς έγκριση στο ΚΑΣ. Η πρόταση δεν κατατέθηκε ούτε τους επόμενους τέσσερις μήνες -κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ούτε μέχρι σήμερα, 14 μήνες μετά.
