ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Μπάμπης Μιχάλης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το μπαράζ των φραστικών παρεμβάσεων από κεντρικούς τραπεζίτες, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και G7 δεν κατάφερε να ηρεμήσει τις αγορές και οι οικονομικοί ηγέτες του πλανήτη πέρασαν από χθες στο… plan b προκειμένου να ξορκίσουν τον κορονοϊό και να σώσουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η πρώτη κίνηση αυτού του σχεδίου -που όπως φαίνεται αποτελείται από συντονισμένες δράσεις κεντρικών τραπεζών και ενδεχομένως κυβερνήσεων των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη- ήλθε χθες το απόγευμα από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), η οποία μείωσε αιφνιδιαστικά για πρώτη φορά από την κρίση του 2008 τα επιτόκιά της κατά 0,5% στο εύρος του 1%-1,25%.

Ο πρόεδρος της Fed, Ζερόμ Πάουελ, υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη μείωση των επιτοκίων ότι ο κορονοϊός υποσκάπτει την αμερικανική οικονομία χτυπώντας εμπιστοσύνη, κάποιους κλάδους και τις αλυσίδες προσφοράς.

Ο Πάουελ προέβλεψε ότι και άλλες χώρες του G7 θα προχωρήσουν στις δικές τους κινήσεις, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.

Πρόσκαιρη άνοδος

Η έκτακτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων δεν κατάφερε ωστόσο να αλλάξει πολλά στη Wall Street. Οι τιμές των μετοχών εκτοξεύτηκαν αρχικά, αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν καθώς όλο και πιο πολλοί επενδυτές αντιλαμβάνονται πως οι αιφνιδιαστικές μειώσεις επιτοκίων δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για την αντιμετώπιση του διαφαινόμενου σοκ που προκαλεί στην προσφορά η εξάπλωση του κορονοϊού.

Η μείωση των επιτοκίων δεν μπορεί να ανακινήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, τα ταξίδια, τον τουρισμό, να κατευνάσει τους φόβους της πανδημίας, να επαναφέρει τους εργαζόμενους στα εργοστάσια, να ξαναγεμίσει τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ, να αναθερμάνει την κατανάλωση.

Ετσι, στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 785 μονάδες ή 2,94%. Τη Δευτέρα είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από την παγκόσμια κρίση του 2008-2009 (+5,1%).

Οι απωλειες του Dow Jones άγγιξαν μάλιστα κάποια στιγμή χθες το -3%, ενώ την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων υποχωρούσαν για πρώτη φορά στην Ιστορία κάτω από το 1%. Οι αναλυτές σημείωναν ότι δύο είναι οι ερμηνείες: ή η FED έχασε το παιχνίδι και πλέον υφίσταται το bulling των αγορών ή η αμερικανική οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -που έκλεισαν τη χθεσινή συνεδρίασή τους στο ξεκίνημα της πτώσης της Wall Street- κατάφεραν πάντως να διατηρήσουν κάποια από τα αρχικά κέρδη που σημείωναν. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 0,95%, η Φρανκφούρτη στο +1,08%, το Παρίσι στο +1,12%, το Μιλάνο στο +0,43% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 στο +1,37%.

Τηλεδιάσκεψη του G7

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω κίνηση της Fed πραγματοποιήθηκε τρεις ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των 7 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου και τη δέσμευσή τους στο κοινό ανακοινωθέν για κοινό μέτωπο και τη λήψη έγκαιρων και αποτελεσματικών μέτρων κατά της απειλής του κορονοϊού.

Το ανακοινωθέν δεν περιελάμβανε συγκεκριμένα μέτρα γι’ αυτό και αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές. Ηταν η τελευταία φραστική παρέμβαση.

Νωρίτερα το τελευταίο διήμερο -και πριν από το G7- είχαν παρέμβει φραστικά για τη στήριξη των αγορών μεταξύ άλλων το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τραπεζα της Ιαπωνίας και η ΕΚΤ.

Ειδικά η τελευταία χτύπησε μέσω της προέδρου της Κριστίν Λαγκάρντ καμπανάκι για τους κινδύνους που δημιουργεί η εξάπλωση του κορονοϊού σε οικονομία και αγορές και δήλωσε έτοιμη να λάβει κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα. Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Το σημαντικότερο μέτρο που συζητείται είναι η χορήγηση στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων (targeted longer-term refinancing operation, TLTRO) σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στις 19 χώρες της ευρωζώνης.

Ακόμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, η ΕΚΤ θα μειώσει στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της την επόμενη εβδομάδα και τα επιτόκιά της κατά 10 μονάδες βάσης ενώ θα προχωρήσει και σε αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων κατά 20 δισ. ευρώ στα 40 δισ ευρώ. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σύμφωνα με την Commerzbank στο πλαίσιο «μιας συντονισμένης παγκόσμιας άσκηση χαλάρωσης».

Επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ενημέρωσε τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου ότι ετοιμάζονται μέτρα για την προστασία της οικονομίας από τον κορονοϊό.

H ιαπωνική τράπεζα Nomura προέβλεψε λίγο αργότερα ότι η βρετανική κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκιά της αυτήν την εβδομάδα. Νωρίτερα πάντως χθες και πριν από τη Fed είχε προβεί σε μείωση των επιτοκίων της και η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας κατά 0,25% σε 0,5%, που είναι νέο ιστορικό χαμηλό.