Νέα δέσμη οικονομικών μέτρων με σκοπό την καταπράυνση και ουχί την επούλωση των πληγών που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός σε νευραλγικούς κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός, η ακτοπλοΐα και η ενέργεια, πρόκειται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Θα είναι το πέμπτο κατά σειρά πακέτο παρεμβάσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί μέτρα συνολικού δημοσιονομικού κόστους 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ.
Εξάλλου χθες κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, που προβλέπει αύξηση των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών κατά 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται (φυσικά και νομικά πρόσωπα) από την πανδημία.
Για τουρισμό, ακτοπλοΐα, ενέργεια και ανεργία
Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τα μέτρα των τριών πρώτων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης της επιδημικής κρίσης.
Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ανακοινώσει πολιτικές για την ανεργία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η κοινωφελής εργασία και η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, μέτρο το οποίο αφορά κυρίως τους εργαζόμενους στον τουρισμό.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η λήψη στοχευμένων δράσεων για τους κλάδους της ενέργειας, του τουρισμού, της ακτοπλοΐας και της ναυτιλίας. «Μας προβληματίζει πολύ το θέμα του τουρισμού και κυρίως ο τουρισμός που έρχεται από το εξωτερικό, αφού μπορεί να υπάρχει δυσκολία στο να έρθει στην Ελλάδα» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να συμπληρώνει ότι «ο κύκλος στήριξης των επιχειρήσεων δεν έχει κλείσει γιατί ακόμα δεν μπορούμε να δούμε με σαφήνεια το χρονικό σημείο εξόδου από την κρίση».
Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι παρεμβάσεις στο εξής θα γίνονται εξατομικευμένα, με κριτήρια που θα αφορούν κάθε επιχείρηση, ξεκινώντας από την «επιστρεπτέα προκαταβολή».
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» είναι από σήμερα ανοικτή στον κόμβο της ΑΑΔΕ δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους να ενταχθούν στο μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου, προβλέπεται η χορήγηση φτηνών δανείων μέχρι του ποσού του 1 δισ. ευρώ.
Αργότερα τα κριτήρια
Οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν αιτήσεις χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν τα κριτήρια «επιλεξιμότητας», τα οποία θα είναι «εξατομικευμένα». Θα ανακοινωθούν αφού κλείσει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις αλλοίωσης των πραγματικών οικονομικών στοιχείων από τις επιχειρήσεις που κλυδωνίζονται από τον κορονοϊό.
Το ποσό του δανείου θα πιστωθεί απευθείας μέσω του Taxis στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Πρακτικά λοιπόν θα είναι μια βεβαιωμένη οφειλή προς την εφορία υπό τη μορφή δανείου, το οποίο θα επιστραφεί είτε στο σύνολό του είτε ως μέρος αυτού.
Το σημαντικό για τις επιχειρήσεις είναι ότι θα έχει χαμηλό επιτόκιο, πενταετή περίοδο αποπληρωμής και έναν χρόνο περίοδο χάριτος. Επίσης, αυτό το ποσό θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο. Μολονότι δεν ισχύουν οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποστείλει στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. τη λίστα με τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου.
Ταυτόχρονα με την «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα «τρέξουν» τα εγγυοδοτικά προγράμματα σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Για την υλοποίηση του εγγυοδοτικού προγράμματος θα δεσμευτούν κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να μοχλευθούν κατά τουλάχιστον 3,5 φορές.
Οι πόροι θα εξασφαλιστούν από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ τα δάνεια που θα χορηγηθούν στις επιχειρήσεις οι οποίες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα είναι εγγυημένα σε ποσοστό 80% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στην πρωτοβουλία εγγύησης δανείων θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν ορισμένα ελάχιστα κριτήρια φερεγγυότητας.
Με τις περσινές αξίες ο ΕΝΦΙΑ 2020
Παγώνουν οι διαδικασίες αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και η ένταξη νέων περιοχών στον αστερισμό του αντικειμενικού προσδιορισμού για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, δηλαδή τουλάχιστον έως το τέλος Απριλίου σε πρώτη φάση. Ετσι, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με τις περσινές αξίες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπεγράφη και αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση που προβλέπει ότι λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού και για την ανάγκη αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της διάδοσής του, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή της παράδοσης του έργου των εκτιμητών και της λειτουργίας της βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική καταχώριση από τους εκτιμητές της τιμής εκκίνησης και της αξίας οικοπέδου.
Σημειώνεται ότι οι ιδιώτες εκτιμητές θα αποζημιωθούν για το παραδοτέο έργο τους μέχρι και τη στιγμή της αναστολής, η οποία θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού και οι επιπτώσεις αυτών, και η εκτιμητική άσκηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σε επόμενη περίοδο εντός του έτους.
