ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Απόστολος Λυκεσάς
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μεγάλο κανόνι με ανυπολόγιστες συνέπειες στη λειτουργία του κέντρου της Θεσσαλονίκης αποτελεί το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του δεύτερου μεγαλύτερου πάρκινγκ αυτοκινήτων, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Χίλιες θέσεις παρκαρίσματος χάθηκαν μέσα σε μια στιγμή, ενώ διαρκώς δίνεται μάχη για μια θέση.

Το εξαώροφο πάρκινγκ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στη συμβολή των οδών Ναυάρχου Κουντουριώτου Παύλου και Ναυμαχίας Λήμνου είναι γέννημα θρέμμα των κακοδαιμονιών της δεκαετίας του ’90. Κατασκευάστηκε από το Δημόσιο, προκειμένου να δώσει τότε «ολιστική απάντηση» στο θέμα του παρκαρίσματος, αλλά τα προβλήματα άρχισαν από την πρώτη μέρα. Το Δημόσιο «σήκωσε τα χέρια» και το παραχώρησε στην τεχνική εταιρεία (ΕΡΓΚΟΝ Α.Ε.) που το κατασκεύασε.

Το πάρκινγκ που εξυπηρετούσε κυρίως το πολυπληθές κοινό των παρακείμενων δικαστηρίων λέγεται ότι συνήθως είχε πλήρεις μόνο τους δύο από τους έξι ορόφους. Πολλοί επικαλούνταν το ακριβό ημερήσιο αντίτιμο, αν και η μηνιαία μίσθωση ήταν σε λογικές τιμές. Οποια κι αν είναι η αλήθεια, όμως, το θέμα είναι ότι για ακατανόητους λόγους δεν ενσωματώθηκε ποτέ ως λειτουργικό κομμάτι στους ρυθμούς της πόλης.

Την περασμένη Παρασκευή, κοινοποιήθηκε στη μισθώτρια εταιρεία από την ΕΤΑΔ διαδικασία έξωσης λόγω χρεών, που θρυλείται ότι προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Γιατί φτάσαμε ώς αυτό το σημείο, κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς και καμιά ανακοίνωση από τους μέχρι πρότινος μισθωτές δεν έχει εκδοθεί. Οπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, οι φήμες ανέλαβαν το χρέος της… ενημέρωσης. Δεδομένο, όμως, είναι το πρόβλημα για όσους είχαν προπληρώσει το αντίτιμο για να σταθμεύουν για τον μήνα Φεβρουάριο και τώρα δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τα χρήματά τους.

Στο σημείο αυτό, εμφανίστηκε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, με μια ανακοίνωση στην οποία μιλούσε για «τραγική επιβάρυνση» του κέντρου της πόλης, καθώς, όπως σχολιάζει, προηγήθηκε «λίγους μήνες πριν, η εξέλιξη στην Πλατεία Ελευθερίας, με την εκεί απώλεια 200 σταθερών θέσεων στάθμευσης, που εξυπηρετούσαν πάνω από 1.200 οχήματα».

Και τι προτείνει ως λύση; «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, ώστε να δημιουργήσουμε νέο υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας, θα ενεργήσουμε στην κατεύθυνση αξιοποίησης του πάρκινγκ στην Πολυτεχνείου και θα εξετάσουμε όλες τις πιθανές άλλες λύσεις».

Επιχειρηματίες που ασχολούνται με το πάρκινγκ στην πόλη σχολίαζαν, πάντως, στην «Εφ.Συν.» ότι «θα δοθεί λύση γρήγορα ίσως και εντός εβδομάδας», ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ιδιωτών να λειτουργήσουν το πάρκινγκ αυτό και θα φανεί στον διαγωνισμό που θα γίνει» και, τέλος, «ο δήμος καλύτερα να μην ασχολείται, διότι ούτε το πάρκινγκ που βρίσκεται κάτω από το δημαρχείο δεν μπορεί να λειτουργήσει»(!).

Ακατανόητο φαντάζει το σχόλιο του δημάρχου, ότι «η Θεσσαλονίκη χρειάζεται και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς και ελεύθερους δημόσιους χώρους, αλλά και θέσεις στάθμευσης» και γι’ αυτό «όσοι ναρκοθετούν αυτήν την προοπτική, με δηλώσεις κι ενέργειες, είτε δεν αντιλαμβάνονται τη φύση και το μέγεθος του προβλήματος είτε επιθυμούν την πόλη εγκλωβισμένη σε ένα καθημερινό κυκλοφοριακό άλγος, χωρίς καμία προοπτική εξέλιξης».

Ο δήμαρχος δεν θέλει μάλλον να θυμάται ότι ο ΟΑΣΘ, στο Δ.Σ. του οποίου είναι και ο ίδιος μέλος, κυκλοφορεί στην πόλη μετά βίας πάνω από 200 λεωφορεία, ενώ για το μετρό έχουν παγώσει όλα τα έργα εδώ και μήνες και, κυρίως, από τότε που «εφαρμόζεται» η ιδέα και του ίδιου να αποσπαστούν οι αρχαιότητες από τον σταθμό της Βενιζέλου.