ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Αρτεμις Σπηλιώτη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Πάγο» στην πληρωμή των τραπεζικών δανείων και των φόρων βάζει σήμερα η Ιταλία, όπως ανακοίνωσε χθες η υφυπουργός Οικονομικών της χώρας Λάουρα Καστέλι μιλώντας στη RAI.

H είδηση, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιούργησε ερωτήματα στην ελληνική κοινωνία, αν δηλαδή θα μπορούσε να υπάρξει αντίστοιχο μέτρο και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στελέχη της εγχώριας τραπεζικής αγοράς, η περίπτωση της Ιταλίας, που έχει τα περισσότερα κρούσματα και θύματα μετά την Κίνα, είναι εντελώς διαφορετική από τη χώρα μας.

«Οταν μιλάμε για Ιταλία, μιλάμε για μια χώρα που στην πραγματικότητα έχει κατεβάσει ρολά. Μια ολόκληρη χώρα είναι σε καραντίνα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε, ευτυχώς, μια τέτοια κατάσταση», τονίζουν τραπεζικές πηγές.

Γεγονός είναι ότι τα τραπεζικά επιτελεία είναι επί ποδός πολέμου και μετρούν τις επιπτώσεις, προσπαθώντας να προβλέψουν τους μελλοντικούς κινδύνους από ενδεχόμενη καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας, αν δεν περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Ωστόσο, το θέμα κυρίως των δανείων απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς, ώστε να μη διαταραχθεί η κουλτούρα πληρωμών και να μη χαλάσουν οι ρυθμίσεις των δανείων. Πάντως οι ελληνικές τράπεζες την τελευταία δεκαετία έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία στη διαχείριση κρίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τη σύσταση Task Force για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα. Σημειώνεται ότι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ζήτησε χθες από τη Φρανκφούρτη και τον Μηχανισμό Εποπτείας των Τραπεζών (SSM) να επιτρέψουν στις τράπεζες να υιοθετήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις ενώ, σύμφωνα με το Bloomberg, μέτρα στήριξης τραπεζών και επιχειρήσεων ετοιμάζει και η Γερμανία.

Εκτιμάται ότι ανάλογα αιτήματα προς τη Φρανκφούρτη και τον SSM θα φτάσουν και από άλλες χώρες και αυτό που φαίνεται να είναι ζητούμενο είναι η εκτίμηση/μέτρηση εκ μέρους και της ΕΚΤ των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού. Πάντως, την ώρα που η Ελλάδα βαδίζει προς τη λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας (30/4/2020) η Ιταλία ετοιμάζεται να δημιουργήσει, λόγω των ακραίων συνθηκών, ειδικό πλαίσιο προστασίας.