ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Χάρης Ιωάννου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis καλείται να εξετάσει σήμερα η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της σκληροπυρηνικής πτέρυγας των Ν.Δ.–ΚΙΝ.ΑΛΛ. να κάνουν πράξη την υπόσχεσή τους «να βγουν οι κουκούλες».

Υστερα από ένα πολυήμερο θρίλερ με πολιτικές, δικαστικές και αστυνομικές διαστάσεις, η επιστολή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ξεκαθάρισε το τοπίο, λέγοντας ότι οι δύο μάρτυρες πρέπει να καταθέσουν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, όπως προβλέπεται από τον νόμο, και έχουν οι ίδιοι λόγο στο πώς θα γίνει αυτό.

Παρά την επικοινωνιακή θύελλα που προηγήθηκε, ο «Μάξιμος Σαράφης» εμφανίστηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής την περασμένη Παρασκευή και ακολούθησε το Σάββατο η «Αικατερίνη Κελέση». Σε συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της αστυνομίας καθορίστηκαν όλες οι διαδικαστικές λεπτομέρειες και σε συνεννόηση με την προανακριτική «κλείδωσε» η κατάθεσή τους για σήμερα.

Στις 11.00 το πρωί η επιτροπή συνεδριάζει στη Βουλή για διαδικαστικά θέματα και κατόπιν κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον πρόεδρο Ιωάννη Μπούγα (Ν.Δ.) και από έναν εισηγητή κάθε κόμματος, θα μεταβεί στη ΓΑΔΑ. Εκεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα εξετάσει στις 16.00 τον «Μάξιμο Σαράφη» και στις 20.30 την «Αικατερίνη Κελέση». Θα παρίστανται πρακτικογράφοι της Βουλής, ενώ οι μάρτυρες θα βρίσκονται σε χωριστή αίθουσα και η επικοινωνία θα γίνεται μέσω μικροφώνου. Μένει να φανεί αν θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα, καθώς π.χ. το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει πως για λόγους αρχής επιμένει «να βγουν οι κουκούλες» και σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μετάσχει στη διαδικασία.

Για «πρωτοφανές φιάσκο» της Ν.Δ., μετά την «απόπειρα θεσμικής εκτροπής που προσέκρουσε στον Αρειο Πάγο», έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις εξελίξεις και πρόσθεσε: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα εξεταστούν τη Δευτέρα, όπως ορίζει ο νόμος, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται. Οσες μεθοδεύσεις κι αν απεργάζονται πάλι, όλοι αυτοί που απειλούσαν τους μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη, δεν θα παρεμποδίσουν την κατάθεση των μαρτύρων-κλειδιά».

Στον αντίποδα, το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχει χωνέψει ακόμη το «άδειασμα» από τον Αρειο Πάγο για τους μάρτυρες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επέμεινε ότι δεν μπορούν εμπλεκόμενα πρόσωπα σε μια υπόθεση να γίνονται προστατευόμενοι μάρτυρες. Αν αποδειχτεί κάτι τέτοιο, πρόσθεσε (ΟΡΕΝ), «τότε θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, διότι θα έχει αποδειχτεί ότι εργαλειοποιήθηκε η Δικαιοσύνη για να υπάρξει πολιτική δίωξη».

Σε πιο υψηλούς τόνους, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επέμεινε («Φιλελεύθερος») ότι «όσα γίνονται σε σχέση με την αναζήτηση των μαρτύρων γελοιοποιούν τους δημοκρατικούς και δικαιοκρατικούς θεσμούς. Ο χαρακτηρισμός των μαρτύρων αυτών ως “προστατευόμενων” και ως “δημοσίου συμφέροντος” πρέπει να αρθεί αμέσως».

Πέραν των προστατευόμενων μαρτύρων, την Τετάρτη θα καταθέσει στην επιτροπή ο επιχειρηματίας Σάμπι Μυωνή. Ο κ. Μυωνή σε παρέμβασή του μέσω της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» καταγγέλλει εκβιασμό και επικαλείται στοιχεία από συνάντηση που είχε με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, παρουσία και άλλου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάθεση Μυωνή αναμένεται να αξιοποιηθεί από την πλειοψηφία της επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί η επέκταση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου, πιθανόν με το αδίκημα της εκβίασης.