ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Γιάννης Μπασκάκης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Aπαγόρευση πτήσεων από Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. Το μέτρο αυτό, το οποίο επιβάλλεται με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας, Υποδομών και Νησιωτικής Πολιτικής, έρχεται σε συνέχεια της απαγόρευσης των πτήσεων από Ιταλία και Ισπανία που ήδη ισχύει.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε τον προσωρινό περιορισμό μέχρι τις 15.4.2020 της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από την Τουρκία, καθώς και των θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με τη χώρα αυτή.

Δήλωσε ακόμα ότι απαγορεύεται η είσοδος στην ελληνική επικράτεια προσώπων από την Τουρκία, ενώ η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει Ελληνες πολίτες, κατόχους άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα. Της απαγόρευσης εξαιρούνται επίσης τα φορτηγά οχήματα για τη μεταφορά εμπορευμάτων, καθώς και η μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία.

Παράλληλα περιορίζεται και η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 15.4.2020.

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείσα για το αν υπάρχει εκτίμηση σχετικά με το πότε θα υπάρξει κορύφωση κρουσμάτων, η κ. Πελώνη δήλωσε ότι «ελπίζουμε πως δεν θα φτάσουμε σε κορύφωση», αναφέροντας ωστόσο ότι «πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα», ενώ δεν απέκλεισε την επιμήκυνση της διάρκειας απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών, ούτε την εμπλοκή του στρατού, απαντώντας ότι «βιάζεστε να φτάσουμε στο επόμενο στάδιο» και επαναλαμβάνοντας ότι «το σχέδιο είναι δυναμικό και εξελίσσεται ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών, των επιστημόνων και κλιμακώνεται αναλόγως».

Υπερσυνωστισμός

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση με άλλη ΚΥΑ επιβάλλει, μέχρι τις 21.4.2020, περιορισμό της κυκλοφορίας των προσφύγων και μεταναστών στα ΚΥΤ και στις προσφυγικές δομές όλης της επικράτειας, τον οποίο θα εφαρμόζει η αστυνομία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, δίνεται το δικαίωμα εξόδου σε εκπροσώπους οικογενειών ή διαμενόντων στα ΚΥΤ σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (07.00-19.00), μόνο προκειμένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα.

Στις περιοχές στις οποίες είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή η μετάβαση γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού, ενώ σε περιπτώσεις όπου δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως εκατό ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα ατόμων. Επιπλέον, μέσα στην περίμετρο των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορονοϊού και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους των ΚΥΤ.

Την ώρα βέβαια που οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ιδίως στα νησιά, αλλά και στα κέντρα κράτησης (Μαλακάσα, Σέρρες, Κόρινθος και αλλού), αφήνονται σε συνθήκες υπερσυνωστισμού και χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδη μέτρα υγιεινής, κάτι που είναι αντίθετο στις οδηγίες της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συνθήκες, ασφαλώς, παντελώς ακατάλληλες για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού.

Σήμερα στις 11.00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα τα μέτρα αντιμετώπισης και τις συνέπειες του κορονοϊού. Εισηγητές θα είναι οι υπουργοί: Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.