Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συναντηθούν, η κάθε μια ξεχωριστά, με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η ατζέντα είναι ιδιαίτερα πλούσια και… κρίσιμη, καθώς το 2020 αποτελεί κομβικό έτος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Στις ξεχωριστές συναντήσεις με το τεχνικό κλιμάκιο του Ταμείου θα συζητηθούν οι εκτιμήσεις για τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η επίδρασή τους στην πορεία των τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις με τους θεσμούς, η επιλογή των κατ’ ιδίαν συζητήσεων έγινε καθώς η κάθε τράπεζα χαράσσει πλέον διαφορετική πολιτική, ακόμη και όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.
Η γενική ατζέντα των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΕSM και του ΔΝΤ, έχει έξι κυρίως θέματα συζήτησης:
● Ποιότητα ενεργητικού και γενικότερη στρατηγική περιορισμού «κόκκινων» δανείων και αποτροπής δημιουργίας νέων προβληματικών δανείων
● Τις τιτλοποιήσεις που δρομολογούνται βάσει του σχεδίου «Ηρακλής» και την επίδρασή τους στον ισολογισμό της κάθε τράπεζας.
● Τις συμφωνίες που έχει κάνει η κάθε τράπεζα ή δρομολογεί με εταιρείες για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Οι θεσμοί θέλουν να ενημερωθούν για το ποιες είναι οι εταιρείες και τι αναμένουν οι τράπεζες από τις συμπράξεις αυτές.
● Σχέδια κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας
● Βιωσιμότητα επιχειρησιακού μοντέλου των πιστωτικών ιδρυμάτων
● Κερδοφορία, πορεία, εκτιμήσεις, πόροι, προβλήματα
Σημειώνεται ότι είναι πρώτη φορά που στις συναντήσεις με τις τράπεζες μπαίνουν νέα θέματα και οι εκτιμήσεις θα γίνουν σε νέα βάση.
Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι η αλλαγή προσώπων σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει και τη διατύπωση νέων πολιτικών και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Οι τράπεζες θα συζητήσουν με τα κλιμάκια και τα stress tests, καθώς αναμένουν τη γνωστοποίηση των σεναρίων ώστε να αρχίσουν να «τρέχουν» τα μοντέλα τους, με κυρίαρχα ζητήματα το ποσοστό ανάπτυξης που θα δεχτεί η Ενιαία Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) αλλά και τη διαχείριση των ακινήτων.
