Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ανείπωτη τραγωδία στο Ιράν την ημέρα της κηδείας του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη γενέτειρά του καθώς περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ποδοπάτημα ανάμεσα στο πλήθος. Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί έσπευσαν να αποχαιρετήσουν τον λαοφιλή αξιωματικό που δολοφονήθηκε από αμερικανικά drone στη Βαγδάτη με τη σορό του να μεταφέρεται στο τμήμα ταφής των μαρτύρων στο κοιμητήριο του Κερμάν.

Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό ανέρχεται σε 56, με αποτέλεσμα ο ενταφιασμός του στρατηγού να καθυστερήσει να ξεκινήσει. Από το ποδοπάτημα που σημειώθηκε εν μέσω κοσμοσυρροής τραυματίστηκαν πάνω από 213 άνθρωποι, μερικοί εκ των οποίων σοβαρά, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών εκτάκτων περιστατικών στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Στην Κερμάν κηρύχθηκε αργία ενώ χθες (06/01) εκατομμύρια συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις της χώρας για να τιμήσουν τον αξιωματικό. Ανάμεσά τους ο ανώτατος ηγέτης της χώρας  Αλί Χαμενεΐ, στενός συνεργάτης του Σουλεϊμανί, ο οποίος έδειχνε σε αρκετές στιγμές να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Ο αγιατολάχ ορκίστηκε εκ νέου να πάρει εκδίκηση από την Ουάσινγκτον, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Τεχεράνη εξετάζει διάφορα σενάρια για να εκδικηθεί τη δολοφονία του. Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απάντηση του Ιράν θα είναι ανάλογη, αλλά το ίδιο θα επιλέξει την ώρα και τον τόπο.

«Θα βάλουμε φωτιά»

Στον απόηχο του πένθους για τον Κασέμ Σουλεϊμανί, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Χουσεϊν Σαλάμι, ορκίστηκε να «βάλει φωτιά» σε μέρη που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ για να εκδικηθεί.

Μιλώντας μπροστά σε χιλιάδες στην πόλη Κερμάν, ο Σαλαμί έδωσε τον συγκεκριμένο όρκο, κάτι που έχουν κάνει, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή οι ηγέτες του καθεστώτος της Τεχεράνης.

«Θα πάρουμε εκδίκηση. Θα βάλουμε φωτιά όπου θέλουν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αρκετοί από το πλήθος φώναζαν «θάνατος στο Ισραήλ».

Προκλητικός ο Πομπέο 

Στην αντίπερα όχθη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνέχισε τις προκλήσεις, δικαιολογώντας τη δολοφονική ενέδρα που στήθηκε στη Βαγδάτη και λέγοντας ότι οι επιθέσεις που σχεδίαζε ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής «θα οδηγούσαν, δυνητικά, στον θάνατο πολλών περισσότερων Αμερικανών».

Ο Πομπέο έκανε τις δηλώσεις, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, όπου του ασκήθηκαν πιέσεις να απαντήσει εάν αυτές οι επιθέσεις του Ιράν ήταν «επικείμενες», όπως τις περιέγραψε ο ίδιος την Παρασκευή, την ημέρα που σκοτώθηκε ο Σουλεϊμανί στο Ιράκ.

«Υπάρχει, άραγε, καμία ιστορία που δείχνει ότι είναι ελάχιστα πιθανό αυτός ο ευγενικός κύριος, αυτός ο διπλωμάτης υψηλού επιπέδου, ο Κασέμ Σουλεϊμανί, να ταξίδεψε στη Βαγδάτη με την ιδέα της διεξαγωγής μιας ειρηνικής αποστολής;» διερωτήθηκε χωρίς να δώσει πειστικές απαντήσεις για να υποστηρίξει τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια».

Κατηγόρησε, επίσης, τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ότι ψεύδεται σχετικά με τη φύση της επίσκεψης του Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ.

«Εκείνος είπε ότι ο Σουλεϊμανί βρισκόταν στη Βαγδάτη για διπλωματική αποστολή. Ποιος μπορεί να το πιστέψει αυτό;» είπε ο Μάικ Πομπέο.

«Έχουμε ήδη ακούσει αυτά τα ψέματα κατά το παρελθόν», «είναι απόλυτα ψευδές» υπογράμμισε. «Δεν βρισκόταν σε διπλωματική αποστολή» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαψεύδοντας, επιπλέον, ότι ο Ιρανός στρατηγός εργαζόταν σε μια «συμφωνία» με τους Σαουδάραβες για τον «περιορισμό των κινδύνων» στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, ο Μάικ Πομπέο επέρριψε ευθύνες στον Σουλεϊμανί για την επίθεση με ρουκέτες, της 27ης Δεκεμβρίου, στο Ιράκ, όπου σκοτώθηκε ένας Αμερικανός εργολάβος.

«Συνέχιζε την τρομοκρατική εκστρατεία στην περιοχή. Γνωρίζουμε τι συνέβη… τον Δεκέμβριο, που τελικά οδήγησε στον θάνατο ενός Αμερικανού. Επομένως, εάν αναζητείτε το επικείμενο, δεν πρέπει παρά να κοιτάξετε τις ημέρες που προηγήθηκαν της επιδρομής που διεξήχθη εναντίον του Σουλεϊμανί» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«…Αυτό που μπορούσαμε να δούμε ξεκάθαρα ήταν οι συνεχιζόμενες προσπάθειες εκ μέρους αυτού του τρομοκράτη να χτίσει ένα δίκτυο δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας, που θα οδηγούσαν, δυνητικά, στον θάνατο πολλών περισσότερων Αμερικανών» , συμπλήρωσε.

«Δεν έχω δει ποτέ αυτήν την κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις αυτής της φύσης χωρίς μια πλήρη και σε βάθος εξέταση των νόμιμων βάσεων» επισήμανε, επίσης.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό συνέβη».

Σε ερώτημα σχετικά με τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να πλήξει πολιτιστικούς χώρους του Ιράν στην περίπτωση στρατιωτικών αντιποίνων της Τεχεράνης για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον θα ενεργούσε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο.

«Όλοι οι στόχοι που εξετάζονται, κάθε ενέργεια που θα αναληφθεί, θα γίνει πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου του πολέμου» τόνισε.

Σε ετοιμότητα οι Ιρανικές δυνάμεις

Οι Ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις εν μέσω γενικευμένης έντασης εμφανίζονται διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν πυραύλους μεσαίας έως μεγάλης εμβέλειας για να επιτεθούν στις βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, για να εκδικηθούν τη δολοφονία του Σουλεϊμάνι. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχάνι, δήλωσε ότι «οι 27 αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα του Ιράν είναι ήδη στο στόχαστρο» και δεν απέκλεισε να πληγούν με «πυραύλους μέσης και μεγάλης απόστασης».

Βρετανικά πλοία και ελικόπτερα έχουν τεθεί σε αναμονή στην περιοχή του Κόλπου στη Μέση Ανατολή, για το ενδεχόμενο που υπάρξει περεταίρω στρατιωτική κλιμάκωση της κρίσης στο Ιράν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ‘Αμυνας, Μπέν Ουάλας, ο οποίος ενημέρωσε τη Βουλή για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασάμ Σουλειμανί θα είναι ένα από τα κύρια θέματα των συνομιλιών που θα έχουν την Τετάρτη (08/01) στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Έκκληση για αποκλιμάκωση, άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και των εξωτερικών παρεμβάσεων και επιστροφή στο διάλογο, πραγματοποίησαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, και οι Υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά το μη δεσμευτικό ψήφισμα του ιρακινού κοινοβουλίου, που ζητά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών και όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα, πολλές από τις χώρες που διατηρούν στρατεύματα αποφάσισαν την απόσυρσή τους για λόγους ασφαλείας Την απόφαση να αποσυρθούν προσωρινά για λόγους ασφαλείας στρατεύματά τους από το Ιράκ ανακοίνωσαν το ΝΑΤΟ, η Γερμανία, η Ιταλία και η Σλοβακία. Παραμένουν Βρετανία και Γαλλία.