Δριμεία κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη άσκησε σήμερα ο Γιώργος Καμίνης, με αφορμή το νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας στο Κουκάκι.
Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απευθύνει δύο ερωτήματα προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται από τις σοβαρές καταγγελίες κατοίκων και ακολούθως από την επιστολή του κ. Αλιβιζάτου, που ο ίδιος ο υπουργός όρισε επικεφαλής της Επιτροπής για τα φαινόμενα αυτά.
Ειδικότερα, τα ερωτήματα που απευθύνει είναι τα εξής:
-Τι είδους σχεδιασμός είχε γίνει για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έγινε χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και χωρίς πρόβλεψη για εισαγγελική εντολή για σε άλλους χώρους για τις ανάγκες τις επιχείρησης;
– Πως δικαιολογείται η προσαγωγή και κατά τα φαινόμενα αδικαιολόγητη και δυσανάλογη χρήση βίας προς άτομα εντελώς άσχετα με το αντικείμενο της επιχείρησης;
«Ας μην εξαντλείται το υπουργείο σε δημοσιεύσεις τελεσιγράφων που μικρή αξία έχουν και ας επικεντρωθεί στο να κάνει απλά τη δουλειά του: να προετοιμάζει τις επιχειρήσεις αυτές με επάρκεια, απόλυτο σεβασμό στο κράτος δικαίου και σαφείς οδηγίες προς τις αστυνομικές δυνάμεις να μην αυθαιρετούν», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο κ. Καμίνης.
Και συνεχίζει: «Μόλις την περασμένη Παρασκευή, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής μου για τα πρόσφατα ανησυχητικά περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, την οποία ο κ. Χρυσοχοϊδης δε θεώρησε αρκετά σημαντική για να απαντήσει αυτοπροσώπως, είχα αναφερθεί εκτενώς στο ιστορικό της αστυνομικής αυθαιρεσίας στη χώρα και είχα τονίσει πως το πραγματικά καθοριστικό βήμα θα γίνει από την αλλαγή της κουλτούρας της ίδιας της αστυνομίας.
Όταν, δηλαδή, η αστυνομία καταφέρει η ίδια να διερευνά αποτελεσματικά περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας με βάση τις παραδοσιακές πειθαρχικές διαδικασίες».
