ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μαργαρίτα Βεργολιά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τελεσίγραφο τριών ημερών στις πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν την τουρκόφιλη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης υπό τον Φαγιέντ αλ Σαράζ, να αποσυρθούν από την πρωτεύουσα Τρίπολη και τη Σύρτη, έδωσαν χθες οι δυνάμεις του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) υπό τον Χαλίφα Χάφταρ, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της -αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ- κυβέρνησης της Τρίπολης για την επικύρωση του μνημονίου ασφαλείας και στρατιωτικής συνεργασίας με την Αγκυρα (η επικύρωση του εν λόγω μνημονίου από την τουρκική εθνοσυνέλευση αναμένεται σήμερα). Κίνηση που πρακτικά ανοίγει τον δρόμο για την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στα λιβυκά εδάφη.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αγκυρα, ο LNA ανακοίνωσε επίσης ότι βομβάρδισε χθες εγκαταστάσεις όπου η κυβέρνηση Σαράζ είχε αποθηκεύσει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό που της έχει αποστείλει η Τουρκία, κατά κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Φωνή βοώντος εν τη… λιβυκή ερήμω, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη εξέφρασε χθες, μέσω twitter, τη λύπη της για την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης και για κάθε ξένη παρέμβαση στη χώρα και κάλεσε τις αντιμαχόμενες λιβυκές πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου -με φόντο κατά τα λοιπά έναν εν εξελίξει πόλεμο «διά αντιπροσώπων»…

Πιο ηχηρή ήταν, αντίθετα, η παρέμβαση της Ρωσίας. Παραμονές της προαναγγελθείσας αποστολής τουρκικού κλιμακίου στη Μόσχα για κρίσιμες διαβουλεύσεις – πακέτο επί της λιβυκής και της συριακής κρίσης, πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ διεμήνυσε, μέσω του πρακτορείου Interfax, την έντονη ανησυχία του Kρεμλίνου για την (παραπάνω από ορατή πλέον) προοπτική ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη. Σημείωσε δε ότι το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης εγείρει πολλά ερωτήματα για τη Μόσχα. Η απάντηση του -αποθρασυμένου μεν, πλην στριμωγμένου- Ερντογάν στη λυκοσύμμαχό του Ρωσία ήταν οξεία. Η Τουρκία «δεν θα ήταν σωστό να παραμείνει σιωπηλή», τόνισε, απέναντι στη δράση της ρωσικής «ομάδας Wagner, τα μέλη της οποίας κυριολεκτικά δρουν ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη. Και ξέρετε ποιος τους πληρώνει», σημείωσε, «δείχνοντας» το Κρεμλίνο. «Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα», προσέθεσε με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος, «και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Σε αντίβαρο αυτών των απειλών του, δε, πέρασε στην αντεπίθεση και κατά των ΗΠΑ, προειδοποιώντας για πολλοστή φορά ότι η Αγκυρα θα λάβει αντίμετρα σε περίπτωση επιβολής αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 και σε βάρος οντοτήτων που μετέχουν στην κατασκευή του ρωσο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. «Αυτό συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων μας στην πιο πλήρη έννοιά τους», υποστήριξε ο Ερντογάν. «Θα έχουμε ασφαλώς τις δικές μας κυρώσεις σε βάρος όλων αυτών», συμπλήρωσε.

«Κόκκινη» κάρτα

Ο χρόνος, πάντως, μετρούσε ήδη αντίστροφα για την προγραμματισμένη για χθες τελική υπογραφή από τον -παραπεμπόμενο σε δίκη στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης- Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ των δύο βασικών νομοσχεδίων που ενέκρινε το Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό της αμερικανικής κυβέρνησης, στα οποία έχουν ενσωματωθεί:

(α) αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, κυρώσεις για τον TurkStream και άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία (ν/σ για τον αμυντικό προϋπολογισμό)

(β) το ελληνικού ενδιαφέροντος «EastMed Act» για την Ασφάλεια και την Εταιρική Σχέση της Ανατολικής Μεσογείου (ν/σ για την κατανομή κονδυλίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης).

Για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις έκανε λόγο ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και εκ των συντακτών του διακομματικής υποστήριξης νομοσχεδίου «EastMed Act». «Πιστεύω ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση της σημασίας που έχει η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί με το Ισραήλ για τη νέα στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε. «Εχουμε επομένως μια νέα μέρα που αναδύεται για τις σχέσεις μας στην περιοχή και για τη σημασία των χωρών, που σχετίζονται με τη στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο».