Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κατήγγειλε τον ηγέτη του VMRO-DPMN, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι κάνει «ανεύθυνες αναφορές που υπονομεύουν τη Συμφωνία των Πρεσπών» και τον κάλεσε να τις σταματήσει γιατί είναι επιβλαβείς για το μέλλον της χώρας.

Ο Ζόραν Ζάεφ, πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), αναφερόμενος στις πρόσφατες συνεντεύξεις του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που υποστήριζε ότι αν εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή «τότε θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να γίνει ένα βήμα προς τα πίσω σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε ότι οι θέσεις αυτές είναι επικίνδυνες και δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα.

«Έχει συνειδητοποιήσει άραγε το VMRO-DPMNE τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ακυρωθεί η Συμφωνία της Πρεσπών; Μία ακύρωση της Συμφωνίας θα μας γυρίσει 25 χρόνια πίσω και θα επιστρέψουμε στην ονομασία ΠΓΔΜ, ήτοι FYROM. Αυτό θα σήμαινε την ακύρωση της ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, την εξάλειψη της ευρωπαϊκής προοπτικής, την απώλεια ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για επενδύσεις. Χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών θα εκλείψει η στήριξη των στρατηγικών εταίρων μας, ενώ θα επιδεινωθούν αναπόφευκτα οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα και θα υπάρξουν νέες παρεμποδίσεις από την μεριά της Ελλάδας. Παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέα αστάθεια στο εσωτερικό και κίνδυνοι συγκρούσεων που θα αποδυναμώσουν τη σταθερότητα στην περιοχή» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Εκτίμησε πάντως ότι το κόμμα του (SDSM) θα επικρατήσει στις εκλογές του Απριλίου και το VMRO-DPNMNE δεν θα μπορέσει να κάνει πράξη τις «απειλές» του.

O Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός στις 3 Ιανουαρίου, μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στη Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έκτοτε, τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Απριλίου ανέλαβε υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και το VMRO-DPMNE με δύο υπουργούς.

Το VMRO-DPMNE, κόμμα με εθνικιστικές καταβολές, είχε αντιταχθεί στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Ζόραν Ζάεφ κατηγόρησε τους δύο υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης που προέρχονται από το VMRO-DPMNE ότι αποφεύγουν σκόπιμα να χρησιμοποιούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους το νέο όνομα της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», κάτι που όπως είπε καταδεικνύει πως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν σέβεται το Σύνταγμα της χώρας.