Τις απαράδεκτες συνθήκες της 15ωρης συζήτησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, κατά την οποία τα μέλη του αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να «ξηλώσουν» τις αρχαιότητες από το σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Στο κείμενο ο ΣΕΑ τονίζει ότι «η πλειοψηφία του Κ.Α.Σ., που στήριξε την λύση της απόσπασης ενάντια στην εισήγηση της αρμόδιας Εφορείας, αποτελεί μειοψηφία στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα» και «ότι με εμπάθεια και ακατανόητο για εμάς του αρχαιολόγους ρεβανσισμό η επιλογή της ανατροπής της ήδη ισχύουσας Απόφασης για διατήρηση κατά χώραν των αρχαιοτήτων στην Βενιζέλου εν τέλει οδηγεί με απόλυτη βεβαιότητα στον εκτροχιασμό και την μη ολοκλήρωση του έργου του Μετρό».
Ο Σύλλογος προειδοποιεί πως «το έργο θα τιναχθεί στον αέρα και μαζί με αυτό και οι αρχαιότητες» εξηγώντας πως «η επιμονή στην απομάκρυνσή του Βυζαντινού Σταυροδρομίου θα αποκαλύψει μετά βεβαιότητος ένα νέο αρχαιολογικό στρώμα με αρχαιότητες της ρωμαϊκής και ελληνιστικής εποχής, θα πολλαπλασιάσει τον χρόνο εκτέλεσης των έργων λόγω των νέων ανασκαφών και δεν θα επιτρέψει τελικά την επανατοποθέτηση του γνωστού μνημειακού συνόλου του Βυζαντινού Σταυροδρομίου».
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ θα προσφύγει σε διεθνείς οργανισμούς και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Χθες με δηλώσεις τους η Όλγα Σακαλή από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Φωκίων Δεληγιάννης από την Κίνηση Πολιτών για υπεράσπιση Πολιτιστικής Κληρονομιάς προανήγγειλαν επίσης ότι θα προσφύγουν στο ΣτΕ για το ζήτημα και θα συνεχίζουν τον αγώνα τους.
