Στη μάχη της 5ης αξιολόγησης ρίχνεται από αύριο η κυβέρνηση, προετοιμαζόμενη παράλληλα για τη μητέρα των μαχών που συνδέεται με τα πρωτογενή πλεόνασμα. Το οικονομικό επιτελείο θα προσέλθει σ’ αυτήν με σκοπό να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό κούρεμα στους στόχους που θα υπηρετεί από το 2021 και μετά, έτσι ώστε να εξασφαλίσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, συμβουλεύουν την Αθήνα να έρθει με μικρό καλάθι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, διότι οι πρώτες κόκκινες γραμμές έχουν σχεδόν οριοθετηθεί και είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραβιαστούν.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Φρανκφούρτη φαίνεται να συμφωνούν για τοποθέτηση του πήχη των πλεονασμάτων στην περιοχή του 2,75% του ΑΕΠ, από 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας ώς το 2022, και στο 2,2-2,3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για το διάστημα από το 2023 έως το 2060 (συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018).
Η ελάφρυνση δεν θα είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 2,5% με βάση το σενάριο που υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, αλλά 0,75% του ΑΕΠ, και ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται για παροχές ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Υποσχέσεις…
Ωστόσο ο χρόνος εφαρμογής αυτής της απόφασης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και συνεχίζει να αποτελεί γκρίζα ζώνη για τους θεσμούς, αφού ολοένα και πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές φωνές που υποστηρίζουν ότι η Αθήνα θα πρέπει να κάνει υπομονή ώς το 2022 με το πρόγραμμά της, παραμένοντας προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει.
Η τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα έχει κόψει τη φόρα στην κυβέρνηση που έχει επενδύσει στη μείωση της λιτότητας και κινδυνεύει τώρα να βρεθεί ανακόλουθη με τα όσα έχει πει δημοσίως για τα πλεονάσματα και τις προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει στους πολίτες για την αρχή μιας νέας εποχής. Ετσι θέλει πάση θυσία να συντάξει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2021-2024 τοποθετώντας τον πήχη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από το σημερινό ασφυκτικό όριο του 3,5% του ΑΕΠ, που είναι συνδεδεμένο με τη λιτότητα και τη δεραγχή (ασφυκτική δηλαδή) εποπτεία της Ελλάδας από τα μνημόνια. Αυτό το νόημα έχει άλλωστε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί.
Αλλαγή χρήσης
Η συνάντηση των δύο αντρών θα γίνει στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup (σ.σ. η Ελλάδα δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης) και το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει είναι εξαιρετικά μεγάλο. Κατ’ ιδίαν συναντήσεις θα έχει επίσης ο Ελληνας υπουργός με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, στον οποίο ο κ. Σταϊκούρας θα ξεδιπλώσει το σχέδιο με τα ελληνικά επιχειρήματα για τα πλεονάσματα, αλλά και με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Πετρίδη.
Επιστρέφοντας από το Eurogroup o κ. Σταϊκούρας θα μπει στα βαθιά νερά της 5ης αξιολόγησης, η οποία δεν συνδέεται με εκταμίευση χρημάτων από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), αλλά θα προετοιμάσει τις μεγάλες αποφάσεις του προσεχούς διαστήματος για την αλλαγή χρήσης αυτών των κεφαλαίων για αναπτυξιακούς σκοπούς.
