Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ανοίγει ο κύκλος των ερευνών της εισαγγελίας της Φλωρεντίας γύρω από τις οικονομικές δραστηριότητες του Ιδρύματος Open, που είχε συστήσει ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι για να στηρίζει τις πολιτικές του δραστηριότητες.

Πλέον έχει διαταχθεί να ερευνηθούν οι χρηματοδότες του Ιδρύματος κι έχουν εκδοθεί περίπου 30 σχετικά εντάλματα σε όλη την επικράτεια της Ιταλίας.

Οι αρχικές υπόνοιες για πιθανή τέλεση εγκλημάτων όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ή παράνομης πολιτικής-οικονομικής επιρροής, πλέον έχουν διευρυνθεί και στην κατεύθυνση της παράνομης χρηματοδότησης κομμάτων.

Στο στόχαστρο των Αρχών έχει βρεθεί ιδιαίτερα ο δικηγόρος Αλμπέρτο Μπιάνκι, οι δραστηριότητες κι ο ρόλος του οποίου ερευνώνται από τον Σεπτέμβριο, καθώς και οι σχέσεις του με την Open και τους χρηματοδότες της. Επίσης ερευνάται εξονυχιστικά και ο επιχειρηματίας και προσωπικός φίλος του Ρέντσι Μάρκο Καράι, ο οποίος συμμετείχε στο ΔΣ της Open.

«Είναι μία δολοφονία διά των μέσων ενημέρωσης, τα ταμεία είναι κανονικά», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε μια οργισμένη ανάρτησή του στα social media, τονίζει επιπλέον: «Τηρήσαμε όλους τους κανόνες για τα ιδρύματα. Οι δύο δικαστές λένε πως το Open ήταν κόμμα! Ποιος αποφασίζει πως θεμελιώνεται ένα κόμμα; Η πολιτική ή η δικαιοσύνη; Η σιωπή διαφόρων σχολιαστών σε αυτή τη φάση είναι καταλυτική και αποφασιστική για τη δημοκρατία μιας χώρας. Όλοι σιωπούν;»

Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε σε άλλη ανάρτηση «μακάρι κι άλλα ιδρύματα να λειτουργούσαν με τέτοια διαφάνεια όπως το Open».

Ο Ρέντσι υπενθύμισε μάλιστα πως «η απόφαση» για τις έρευνες αυτές διατάχθηκε από τους ίδιους δικαστές στη Φλωρεντία «που είχαν υπογράψει το ένταλμα σύλληψης κατά των γονέων μου—το οποίο είχε ακυρωθεί λίγες ώρες αργότερα από τους δικαστές του ελεγκτικού δικαστηρίου. Όμως η ζημιά στα μέσα ενημέρωσης, η ψυχολογική και ηθική βλάβη είχε τελεσθεί ήδη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ