Τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στις νέες πολιτικές συνθήκες, την πορεία του κόμματος προς το συνέδριο που θα διεξαχθεί σε λίγους μήνες και κυρίως τι θα προκύψει από αυτό, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας 53+ το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
«Ενας οδικός χάρτης προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Τι να επιδιώξουμε, τι να κρατήσουμε, τι να αφήσουμε πίσω μας», ήταν ο τίτλος του καλέσματος προς τα μέλη και τους φίλους του κόμματος που κλήθηκαν να πουν τις δικές τους απόψεις και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για το μέλλον του κόμματος.
Το κείμενο των πολιτικών συμπερασμάτων, που προέκυψε από τη διήμερη συνάντηση, αναμένεται να δοθεί σήμερα ή το πολύ αύριο στη δημοσιότητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η συζήτηση εστιάστηκε στα θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι το προσφυγικό, οι ανισότητες που δρομολογούνται από τη διακυβέρνηση της Ν.Δ., ο κόσμος της εργασίας, και εκφράστηκε από πολλούς η πεποίθηση πως αυτά είναι τα ζητήματα στα οποία πρέπει να δώσει δυναμικό «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ και να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας.
Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, έγιναν τοποθετήσεις και ακούστηκαν απόψεις για τη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά, εκφράστηκαν από κάποιους οι γνωστοί φόβοι για τον κίνδυνο «πασοκοποίησης» του κόμματος, ωστόσο, σε γενικές γραμμές, έγινε σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να κάνει το επόμενο βήμα σε επίπεδο συμμαχιών, αρκεί να οριοθετηθούν κατάλληλα οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κριτική έγινε, όμως, και στο κομμάτι της αντιπολίτευσης που ασκεί αυτή τη στιγμή το κόμμα, μια κριτική που έχει αρχίσει από την πρώτη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη διακυβέρνηση. Υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κάνει πιο ουσιαστική αντιπολίτευση σε επίπεδο ιδεών και προτάσεων και να ασχοληθεί λιγότερο με τα σκάνδαλα και τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτά.
Συζήτηση έγινε και για την εγγραφή νέων μελών κι εκεί εκφράστηκαν ενστάσεις και φόβοι για μέλη-φαντάσματα, ανθρώπους δηλαδή που γράφτηκαν ή πρόκειται να εγγραφούν στο κόμμα, αλλά δεν προτίθενται να έχουν καμία ουσιαστική συμμετοχή σε αυτό. Πάντως, υπήρξαν κι εκείνες οι φωνές που έκαναν λόγο για «υποβάθμιση» του κόμματος από την ηγετική ομάδα. Είναι η γνωστή ιστορία που ακουγόταν συχνά πυκνά, από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και ουσιαστικά υποστήριζε πως η κυβερνητική ομάδα ήταν αποκομμένη από το κόμμα.
