Ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες για την κατασκευή των κόμβων Αγίας Πελαγίας και Αχλάδας στην περιοχή του Μαλεβιζίου, οι οποίες είχαν σταματήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Πριν από περίπου ενάμιση μήνα η Εφορεία Αρχαιοτήτων φέρεται να είχε αποφασίσει την προσωρινή παύση των εργασιών, με το αιτιολογικό ότι «εκτελούνται εργασίες εκσκαφής χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και επίβλεψη της υπηρεσίας». Σημειώνεται ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε αναλάβει την παρακολούθηση του έργου, μέσω μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Υποδομών.
Ωστόσο για το θέμα είχε δημιουργηθεί ένα μίνι «μπάχαλο», καθώς ποτέ δεν έγινε γνωστό γιατί διεκόπησαν οι εργασίες και από ποιον φορέα.
Σε έγγραφο το οποίο απέστειλε στις 9 Σεπτεμβρίου προς την ΕΦ.Α. Ηράκλειου η Διεύθυνση Υποδομών Σταθερής Τροχιάς Συντηρήσεων και Ασφάλειας (Δ14) η οποία έχει υπό την κηδεμονία της το έργο, τονίζεται ότι «τυχόν διοικητικές καθυστερήσεις αφορούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και στο Υπουργείο Πολιτισμού, και σε καμία των περιπτώσεων δεν έχει ανάμειξη το Υπουργείο Υποδομών και η σχετική εργολαβία».
Όμως στα τέλη Σεπτεμβρίου, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βάσω Συθιακάκη είχε δηλώσει ότι ουδέποτε έγινε διακοπή εργασιών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ότι έχει ήδη εκδοθεί η προκήρυξη πρόσληψης αρχαιολόγων, ενώ μέχρι τότε οι εργασίες επίβλεψης εκτελούνταν κανονικά.
Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα του έργου έχει περιορισμένες χρονικές προθεσμίες για την υλοποίησή του, σύμφωνα με το οποίο η ολοκλήρωσή του είναι μέχρι το Μάιο του 2020, καθώς τυχόν καθυστερήσεις ενέχουν το κίνδυνο απένταξης του έργου από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο οποίο ανήκει.
Πάντως, από τους φορείς της περιοχής αλλά και από την δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, η άμεση υλοποίησή του έργου κρίνεται επιβεβλημένη και για την οδική ασφάλεια των διερχομένων πεζών και οχημάτων, δεδομένου της συνεχούς καταγραφής τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων στο σημείο.
