Απάντηση Γεννηματά σε Γερουλάνο από την Αχαΐα: Το μήνυμά μας είναι το ΠΑΣΟΚ δυνατό μέσα στο Κίνημα Αλλαγής ● Να μπει τέλος στην εσωστρέφεια και στους «προσωπικούς διαξιφισμούς» ζητούν από τους διαφωνούντες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη
Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που, ως γνωστόν, θα γίνει στις 23 και 24 Νοεμβρίου, αποφάσισαν να επικεντρωθούν αυτή την εβδομάδα η Φώφη Γεννηματά και η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, πραγματοποιώντας μίνι περιοδείες στην επαρχία και δίνοντας απαντήσεις στα στελέχη εκείνα που διαφωνούν με τους χειρισμούς και ασκούν σκληρή κριτική.
Μετά τις αρχικές τριβές που προκάλεσε η προκήρυξη του συνεδρίου και τη «βουβή» προσυνεδριακή περίοδο που ακολούθησε, στην τελική ευθεία πλέον και στις λιγοστές ημέρες που απομένουν μέχρι το Σαββατοκύριακο, όλες οι πλευρές και φυσικά η ηγεσία ακονίζουν τα μαχαίρια τους, με σκοπό να κερδίσουν κυρίως τη μάχη των εντυπώσεων.
Κι αυτό διότι, επί της ουσίας και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στην επικείμενη διήμερη διαδικασία δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη ή ανατροπή, πλην των δρομολογημένων αποφάσεων για την αλλαγή του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, ώστε να προσαρμοστεί η λειτουργία του σε εκείνη του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Αλλωστε, τα δύο ζητήματα που αποτελέσαν κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην πλειοψηφία και τη μειοψηφία ήταν η προοπτική του ιστορικού κόμματος εντός του ευρύτερου κεντροαριστερού φορέα, καθώς και το μοντέλο οργάνωσης του συνεδρίου. Ζεσταίνοντας τις μηχανές ενόψει της έναρξης των εργασιών που έχουν οριστεί για το απόγευμα του Σαββάτου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε χθες την Αχαΐα, όπου έλαβε μέρος σε περιφερειακή σύσκεψη στελεχών από την Πελοπόννησο.
Στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στους προφανείς συμβολικούς λόγους μιας επίσκεψης στον άλλοτε πράσινο νομό και κάστρο για το κόμμα. «Στον δρόμο για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσα να μην κάνω μια επίσκεψη στην Αχαΐα, έναν τόπο δεμένο με την ιστορία μας», τόνισε, υπενθυμίζοντας τον στόχο της διαδικασίας: «Μπροστά σε αυτό το συνέδριο ένα είναι το μήνυμά μας: Το ΠΑΣΟΚ δυνατό μέσα στο Κίνημα Αλλαγής».
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, η προσπάθεια που γίνεται αποσκοπεί να καταστεί ξανά η παράταξη ισχυρή και πρωταγωνίστρια και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να γίνει το Κίνημα Αλλαγής, δυναμώνοντας, «η πραγματική κυβερνώσα Αριστερά».
Την ίδια ώρα, κομματικές πηγές, σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες στελεχών, όπως π.χ. ο Παύλος Γερουλάνος, που αντιδρούν με τον τρόπο διοργάνωσης του συνεδρίου (χωρίς εκλογή συνέδρων, χωρίς ουσιαστικό προσυνεδριακό κ.λπ.), καλούσαν να μην τροφοδοτείται η εσωστρέφεια, ενώ υποβίβαζαν τις αντιρρήσεις τους σε «προσωπικούς διαξιφισμούς».
«Οι λόγοι διενέργειας του έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, για τον χρόνο και τη μορφή που θα έχει, εξηγήθηκαν επαρκώς. Τη στιγμή που μια ιδιαίτερα συντηρητική κυβέρνηση εφαρμόζει τη δεξιά της ατζέντα, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος σε ιδεοληψίες και μετα-κυβερνητική μελαγχολία, χωρίς πολιτικό στίγμα άλλο πέραν του λαϊκισμού, οφείλουμε μια και καλή να τελειώνουμε με τη δική μας εσωστρέφεια», ανέφεραν συνεργάτες της κ. Γεννηματά και πρόσθεσαν: «Ειδικά όταν αυτή η εσωστρέφεια δεν προέρχεται από εύλογες πολιτικές διαφωνίες, οι οποίες μπορούν να συντεθούν και να μας κάνουν πιο δυνατούς, αλλά από ουτοπικές οργανωτικές αντιπροτάσεις, που όχι μόνο αντιστρέφουν τις ομόφωνες προτάσεις των συνεδρίων, αλλά οδηγούν σε δυϊσμό και ασάφεια. Με αυτή την εσωστρέφεια πρέπει να τελειώσουμε το Σαββατοκύριακο μια και καλή. Για να συνθέσουμε τις διαφωνίες μας σε μια ολοκληρωμένη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα».
Πάντως, από τη δική του πλευρά ο Παύλος Γερουλάνος, αγνοώντας την εμφανή ενόχληση που εκπέμπει προς το πρόσωπό του η ηγεσία, επιμένει τόσο στη διαφωνία του (έχει αποκαλέσει το συνέδριο παρωδία) όσο και στη συλλογή υπογραφών για την κατάθεση ψηφίσματος για ένα «ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο» στις αρχές του 2020.
