ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Χαρά Τζαναβάρα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αύξηση της κερδοφορίας κατά 12,3% και καθαρά έσοδα 32,8 εκατ. ευρώ κατέγραψε το πρώτο εννεάμηνο του 2019 η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η εταιρεία του Δημοσίου που κατέχει το 51% των μετοχών του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, η δημόσια εταιρεία θα καταβάλει μέρισμα και προμέρισμα 0,088 ευρώ ανά μετοχή.

Τα ταμειακά της διαθέσιμα στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 9,4 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος τους έχει τοποθετηθεί σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Κατά το ίδιο διάστημα, τα έσοδα του Ομίλου ΑΔΜΗΕ διαμορφώθηκαν σε 192,3 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 7,3% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2018. Ο φορέας, στον οποίο μετέχει ως στρατηγικός επενδυτής η κινεζική Grid State, υλοποιεί την τελευταία τριετία σημαντικά έργα, με την αξιοποίηση κοινοπρακτικού δανείου 213,5 εκατ. ευρώ και δάνειο 270 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε με προνομιακούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Καλύπτει εθνικής σημασίας προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης, που αφορούν:

■ Τη «μικρή» διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης, με προϋπολογισμό 365 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2020.

■ Την επέκταση του συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο, με προϋπολογισμό 118 εκατ. ευρώ. Με την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου στο τμήμα Ρίου – Αντιρρίου και με την προώθηση συγκεκριμένων έργων, θα συνδεθεί το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη γραμμή Αχελώου – Διστόμου.

■ Την αναβάθμιση του βόρειου διαδρόμου διασύνδεσης Κυκλάδων, από τον οποίο έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα υποβρύχια καλώδια Εύβοιας – Ανδρου και Ανδρου – Τήνου, ενώ η ηλέκτρισή τους θα γίνει σε δύο φάσεις ώς τον Φεβρουάριο. Στις αρχές του 2020 θα παραδοθούν ο υποσταθμός της Νάξου και η διασύνδεση του νησιού με την Πάρο και τη Μύκονο.

Μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2020 προβλέπεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για τη «μεγάλη» διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη, με προϋπολογισμό 995 εκατ. ευρώ. Εχει, επίσης, ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση των Σποράδων με το Μαντούδι της Εύβοιας, που σε πρώτη φάση θα καλύψει τις ανάγκες της Σκιάθου και έχει προϋπολογισμό 56 εκατ. ευρώ.