Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στην παραδοχή ότι η ήττα στις περιφερειακές εκλογές οφείλεται στη λαϊκή δυσαρέσκεια προχώρησε σήμερα η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, αρνούμενη όμως να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παραχωρήσεις προς το αντιπολιτευτικό κίνημα, πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης στην πρώην βρετανική αποικία.

Στο Πεκίνο επίσης τα μέσα ενημέρωσης αποσιώπησαν την νίκη της φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, προτιμώντας να εκφράσουν αντ’ αυτού δυσπιστία για τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη η εκλογική διαδικασία.

Κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων, η Λαμ αναγνώρισε ότι οι εκλογές αυτές αποκάλυψαν “τις αδυναμίες της κυβέρνησης, κυρίως τη δυσαρέσκεια όσον αφορά τον χρόνο που έχει χρειαστεί για να διαχειριστεί την τρέχουσα αστάθεια και, βεβαίως, να δώσει τέλος στη βία”.

Η Λαμ, στο πρόσωπο της οποίας επικεντρώνεται η οργή των διαδηλωτών, δεσμεύτηκε επίσης ότι η κυβέρνηση “θα σκεφτεί σοβαρά” το αποτέλεσμα των εκλογών και “θα βελτιώσει την διακυβέρνηση”, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παραχωρήσεις προς το φιλοδημοκρατικό κίνημα.

Οι φιλοδημοκρατικοί υποψήφιοι κέρδισαν στις εκλογές αυτές 388 από τις 452 έδρες περιφερειακών συμβούλων, επιφέροντας πλήγμα στην Λαμ και στις κινεζικές αρχές. Αυτές διαβεβαίωσαν ωστόσο χθες Δευτέρα ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν απόλυτα την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Οι διαδηλωτές θεωρούν την Λαμ υπεύθυνη για την άνευ προηγουμένου κρίση που αντιμετωπίζει η πρώην βρετανική αποικία μετά την επιστροφή της στην Κίνα το 1997 και μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών κάλεσαν την Λαμ να υποχωρήσει στις πέντε διεκδικήσεις τους, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η εκλογή μέσω καθολικής ψηφοφορίας της ηγεσίας της μητρόπολης αυτής των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων και η διεξαγωγή έρευνας για τη βία που έχει ασκηθεί, όπως υποστηρίζουν οι ακτιβιστές, από την αστυνομία.

Η Λαμ προτίμησε να αποφύγει τα αιτήματα αυτά και να καταγγείλει τη βία των διαδηλωτών, όπως και να επαναλάβει την πρότασή της για διάλογο ανάμεσα σε όλες τις πλευρές, μια πρόταση που έχει απορριφθεί από τους αντιπολιτευόμενους, οι οποίοι την κρίνουν πολύ χρονοβόρα και ανεπαρκή.

Επίσης στην ερώτηση αν οι Κινέζοι ηγέτες της ζήτησαν να αναλάβει την ευθύνη για την εκλογική αυτή αποτυχία, η Λαμ απάντησε ότι δεν έλαβε κανένα μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση από το Πεκίνο, ενώ στη συνέχεια επανέλαβε το αίτημά της προς τους ριζοσπάστες διαδηλωτές που έχουν οχυρωθεί εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα στην Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ να παραδοθούν ειρηνικά στην αστυνομία.

Την ίδια ώρα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αμφισβήτησαν την νομιμότητα των εκλογών αυτών, προτίμησαν σήμερα να υπογραμμίσουν τις βίαιες ενέργειες που αμαύρωσαν την προεκλογική εκστρατεία και να αποσιωπήσουν τη νίκη της αντιπολίτευσης.

Χωρίς να αναφέρει το αποτέλεσμα των εκλογών, η Λαϊκή Ημερησία, το κύριο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, επισήμανε ότι οι ταραχές “προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στην εκλογική διαδικασία”.

Σε κύριο άρθρο της παράλληλα η Ημερησία της Κίνας ανέφερε ότι οι εκλογές αυτές “νοθεύτηκαν με χειραγωγήσεις εκφοβισμού” και “βρόμικα κόλπα”.

Έληξε η πολιορκία του Πολυτεχνείου

Όλοι οι φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές φαίνεται να έχουν φύγει από την Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του ιδρύματος, αφού ομάδες του προσωπικού ερεύνησαν τους χώρους του.

«Ερευνήσαμε συστηματικά όλο τον χώρο του πανεπιστημίου και δεν εντοπίσαμε παρά μία διαδηλώτρια σε κτίριο μίας φοιτητικής ένωσης», δήλωσε ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Γουάι Πινγκ-πονγκ.

Η διαδηλώτρια, ηλικίας άνω των 18 ετών που δεν είναι φοιτήτρια του πανεπιστημίου, βρέθηκε σε μια «συναισθηματικά ασταθή» κατάσταση, επεσήμανε ο ίδιος.

Το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, που βρίσκεται στη χερσόνησο Καουλούν, ήταν επίκεντρο στις 16 και 17 Νοεμβρίου της σκληρότερης αντιπαράθεσης μεταξύ αστυνομίας και ακραίων διαδηλωτών από την έναρξη του φιλοδημοκρατικού κινήματος τον Ιούνιο.

Η αστυνομία έχει περικυκλώσει το πανεπιστήμιο από την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν καταφέρει να αποχωρήσουν από τους χώρους της Πολυτεχνικής Σχολής. Οι περισσότεροι συνελήφθησαν στη συνέχει από την αστυνομία, ενώ άλλοι κατάφεραν να διαφύγουν χρησιμοποιώντας σκοινιά.

Ερωτηθείς για μια ενδεχόμενη παρέμβαση της αστυνομίας για την εκκένωση του Πολυτεχνείου, ο Γουάι απάντησε ότι δεν έχει λάβει σχετικές πληροφορίες.

Από την πλευρά της η αστυνομία δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Αντίδραση σε ψήφισμα του αμερικανικού Κογκρέσου

Παράλληλα στο Πεκίνο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ εκλήθη στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε διαμαρτυρία για την υιοθέτηση από το αμερικανικό Κογκρέσο κειμένου το οποίο υποστηρίζει το φιλοδημοκρατικό στρατόπεδο στο Χονγκ Κονγκ.

Οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί υιοθέτησαν την περασμένη Τετάρτη απόφαση για “τα δικαιώματα του ανθρώπου και τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ”, με την οποία απειλείται να ανασταλεί το ειδικό οικονομικό καθεστώς που έχει χορηγήσει η Ουάσινγκτον στην πρώην βρετανική αποικία.

Το Κογκρέσο ψήφισε επίσης μέτρο με το οποίο θα απαγορεύεται η πώληση στην αστυνομία του Χονγκ Κονγκ δακρυγόνων, σφαιρών καλυμμένων με καουτσούκ και άλλου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Σε αντίδραση, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσενγκ Ζεγκουάνγκ κάλεσε χθες τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τέρι Μπράνσταντ για να του μεταφέρει “έντονη διαμαρτυρία” του Πεκίνου, αναφέρει σήμερα η κινεζική διπλωματία στον ιστότοπό της.

Η αμερικανική απόφαση συνιστά “προκλητική ανάμειξη στις κινεζικές εσωτερικές υποθέσεις” και “υποστηρίζει την εγκληματική και βίαιη συμπεριφορά των αντικινεζικών δυνάμεων, οι οποίες προκαλούν αναστάτωση στο Χονγκ Κονγκ”, γνωστοποίησε το Πεκίνο.

Το ψήφισμα αυτό θα πρέπει να υπογραφεί από τον Ντόναλντ Τραμπ για να τεθεί σε ισχύ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει προς το παρόν αποκαλύψει σαφώς τις προθέσεις του, σημειώνοντας μόνον ότι υποστηρίζει τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ, αλλά και τον “φίλο” του Σι Τζινπίνγκ, τον Κινέζο πρόεδρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ