Με κέρδη μετά φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα 432 εκατ. ευρώ έκλεισε το εννεάμηνο για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας έναντι 61 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 41,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα το εννεάμηνο 2019 (+3% σε ετήσια βάση), παρά τις εκροές κρατικών καταθέσεων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, από την αρχή του έτους.
Στην τηλεδιάσκεψη ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς έκανε ειδική αναφορά στα προβληματικά δάνεια (NPEs), τα οποία περιορίστηκαν στο εννεάμηνο κατά 4 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω πώλησης δανείων (3 δισ. ευρώ), ενώ η οργανική μείωση υπερβαίνει το ένα δισ. ευρώ.
Οπως είπε ο Π. Μυλωνάς, στόχος είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων να προχωρήσει γρηγορότερα απ’ όσο προγραμματιζόταν αρχικά. Σε αυτό συνεισφέρουν η υψηλή κάλυψη στα NPEs καθώς και οι συστημικές εξελίξεις, οι οποίες επιτρέπουν εμπροσθοβαρή υλοποίηση του πλάνου, σημειώθηκε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετοι ενισχυτικοί παράγοντες είναι η βελτίωση της κτηματαγοράς και η μείωση των spreads στα ομόλογα.
Ο Π. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ, εκτιμώντας ότι θα βρεθεί λύση χωρίς κεφαλαιακό χτύπημα για την τράπεζα.
