Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Οι δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα παιδιά που γεννιούνται σήμερα, η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία στη Γαλλία, οι νέες δημόσιες ακροάσεις στην υπόθεση ενδεχόμενης παραπομπής του Τράμπ, καθώς οι μαζικές παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τον Έβρο προς την Τουρκία συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις της ημέρας που «γράφουν» πρωτοσέλιδα  στο διεθνή Τύπο.  

Στη Βρετανία, ο Independent γράφει στον τίτλο του : «Αποκάλυψη : ο απολογισμός της κλιματικής αλλαγής στα παιδιά του σήμερα» και στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η κλιματική αλλαγή θέτει εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους στην υγεία των παιδιών που γεννιούνται σήμερα προκαλώντας επιπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν για όλη τους τη ζωή, σύμφωνα με μεγάλη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet Medical Journal. Επισημαίνει ότι αν δεν μειωθούν δραστικά οι εκπομπές ρύπων, η επόμενη γενιά θα τρέφεται λανθασμένα, θα έχει πολύ πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και μεγαλύτερο κίνδυνο προώρου θανάτου. Ειδικότερα η έρευνα εξέτασε τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 4 βαθμούς Κελσίου, μέσα στα επόμενα 70 χρόνια, στα παιδιά που γεννιούνται σήμερα, καταλήγοντας στα απογοητευτικά αυτά συμπεράσματα.

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 14.11.2019

Στη Γαλλία, οι περισσότερες εφημερίδες καταπιάνονται με την κακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία στη Γαλλία με την Le Monde να γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Το δημόσιο νοσοκομείο καταρρέει» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι σε επιστολή τους προς την εφημερίδα, 70 από τους 77 γενικούς διευθυντές δημόσιων νοσοκομείων  εκτιμούν ότι το σύστημα βρίσκεται σε σημείο κατάρρευσης, καθώς ο όγκος της δουλειάς είναι τεράστιος, όπως άλλωστε και οι ελλείψεις σε προσωπικό, με μαρτυρίες να αναφέρουν ότι γιατροί και νοσοκόμες καταρρέουν από τη κούραση καθημερινά . Όπως μάλιστα γράφει η εφημερίδα σήμερα θα πραγματοποιηθεί απεργία των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά και εκδηλώσεις σε όλο το Εξάγωνο για την «διάσωση του δημόσιου νοσοκομείου». Η Liberation από την  πλευρά της έχει τίτλο : «Νοσοκομείο το αιματηρό χτύπημα» και στο κύριο άρθρο τονίζει ότι, μετά από τρία σχέδια αναδιάρθρωσης τα οποία κρίθηκαν ανεπαρκή, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ζητούν την παροχή μέσων και κονδυλίων για να μπορέσουν να συνεχίσουν αποτελεσματικά το λειτούργημά τους.  

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 14.11.2019

Στη Γερμανία, εκτενές ρεπορτάζ του  Spiegel αναφέρεται σε μαζικές παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών ή σε βίαιες απωθήσεις, τα λεγόμενα push-back (απαγορεύονται βάσει ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου), από τον Έβρο προς την Τουρκία. Το περιοδικό επικαλείται σχετικά έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης, τα οποία περιλαμβάνουν νέα στατιστικά στοιχεία της Άγκυρας, συνεντεύξεις με φερόμενα θύματα, φωτογραφίες αλλά και εσωτερική αλληλογραφία.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το δωδεκάμηνο μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και 2019 επαναπροωθήθηκαν παρανόμως από την Ελλάδα προς την Τουρκία συνολικά 58.283 μετανάστες. Οι περισσότεροι απ΄ αυτούς ήταν Πακιστανοί (16.435), Αφγανοί, Σομαλοί, Αλγερινοί αλλά και περίπου 4.500 Σύριοι. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόνον τον Οκτώβριο έγιναν περισσότερες από 6.500 push-back.

Το πλέον πρόσφατο καταγεγραμμένο περιστατικό από τις τουρκικές αρχές αφορά τη βίαιη απέλαση 252 μεταναστών οι οποίοι συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές στις 3 Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές παρά τη θέλησή τους και χωρίς να έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από την ανάκρισή τους, όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές αρχές. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αδριανούπολη και από εκεί απελάθηκαν στις πατρίδες τους, πλην των οκτώ Σύρων οι οποίοι επέστρεψαν στις τουρκικές περιοχές όπου είχε γίνει η πρώτη καταγραφή τους. Οι συντάκτες του άρθρου αναφέρουν ότι ακτιβιστές κατηγορούν εδώ και χρόνια όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τέτοιες παράνομες πρακτικές στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Σε μεμονωμένα περιστατικά έχουν αναφερθεί επανειλημμένως δημοσιεύματα του ελληνικού και υπόλοιπου ευρωπαϊκού Τύπου ενώ και το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για «αξιόπιστες καταγγελίες».

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 14.11.2019

Στις ΗΠΑ τέλος, η Washington Post γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Κατάθεση φέρνει τον Τραμπ πιο κοντά στο σκάνδαλο» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η πρώτη ημέρα δημοσίων ακροάσεων για την φερόμενη ανάμιξη του Τραμπ στο αποκαλούμενο «ουκρανικό σκάνδαλο» έφερε στο φως νέες αποδείξεις, οι οποίες εν δυνάμει  μπορούν να εμπλέξουν ακόμη πιο άμεσα τον Αμερικανό πρόεδρο στην όλη υπόθεση.