Τα αποκαλυπτήρια των προτομών του Νίκου Καζαντζάκη και της μητέρας του Μαργής Χριστοδουλάκη – Καζαντζάκη, πραγματοποιήθηκαν στο χωριό Κρυονέρι Μυλοποτάμου, τόπος καταγωγής του Ν. Καζαντζάκη από την πλευρά της μητέρας του.
Σε ό,τι αφορά την ιστορία του Νίκου Καζαντζάκη, ο ίδιος έζησε μέρος από τα παιδικά του χρόνια σε αυτό το χωριό, το οποίο αναφέρει στα έργα του και εκφράζεται με θαυμασμό για την μάνα του και τον τόπο της, ο οποίος τον ενέπνευσε και τον επισφράγισε.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ο οποίος μάλιστα για ακόμα μία φορά ξεκαθάρισε, πως ποτέ η Εκκλησία της Κρήτης δεν κινήθηκε εναντίον του Νίκου Καζαντζάκη, τόνισε πως την εξόδιο ακολουθία του συγγραφέα τέλεσε ο τότε Μητροπολίτης Κρήτης Ευγένιος Ψαλιδάκης ενώ γενικότερα πως ο συγγραφέας ποτέ δεν αφορίστηκε από την επίσημη εκκλησία.
Καλωσόρισμα έκανε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρυονερίου «Οι Ασσυρώτοι» Ελένη Βερτούδου ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Σήφης Μιχελογιάννης, υπεύθυνος Κρήτης της Εταιρείας.
Ακολούθησε η εμπνευσμένη ομιλία με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η μητέρα του» από τον κ. Γεώργιο Φρυγανάκη, φιλόλογο – συγγραφέα και η ομιλία με θέμα «Πως θυμούνται την Μαργή Χριστοδουλάκη – Καζαντζάκη οι συγχωριανοί της στους Ασσυρώτους – Μαρτυρίες προγόνων» από τον τοπικό λογοτέχνη κ. Νίκο Σκουραδάκη, ο οποίος σκιαγράφησε άγνωστες πτυχές της ιστορίας του συγγραφέα σε σχέση με την οικογένεια του αλλά και την ζωή του στους τότε Ασσυρώτους, σημερινό Κρυονέρι.

Απαγγελία κειμένων του Νίκου Καζαντζάκη αφιερωμένα στην μητέρα του Μαργή και στην δασκάλα του έγινε από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Απλαδιανών Δήμου Μυλοποτάμου Όλγα Κλάδου και Μιχάλη Μαστοράκη.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τον πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Γεώργιο Στασινάκη ενώ ο συγγραφέας Μάρκος Μαρινάκης χάρισε βιβλία με μελέτες του για τον μεγάλο συγγραφέα στο σύλλογο του χωριού.

