Με την επιμονή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος από το περασμένο καλοκαίρι προσπαθούσε να πείσει τον Ρικ Πιτίνο να επιστρέψει και να συνεχίσει το έργο του στο τιμόνι του Παναθηναϊκού, ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια και τα προσωπικά προβλήματα που επικαλούνταν ο Αμερικανός «Hall of Famer» και τελικά ανταμείφθηκε. Τον έπεισε να γυρίσει στην ομάδα που τον λάτρεψε για τον τρόπο που τη μεταμόρφωσε από τα μέσα της περασμένης σεζόν, κάτι που σημαίνει ότι την Τρίτη έρχεται στη Αθήνα και στις 28 του μήνα θα κάνει το δεύτερο ντεμπούτο του στον «πράσινο» πάγκο, στο εντός έδρας ματς της Ευρωλίγκας με την Μπασκόνια.
Αλλωστε ο Πιτίνο, ο οποίος πριν από δύο εβδομάδες είχε παρουσιαστεί με καμάρι από την ΕΟΚ ως ο ομοσπονδιακός προπονητής που θα οδηγήσει την Εθνική στο προολυμπιακό τουρνουά με στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αποτελούσε ευσεβή πόθο σύσσωμης της οικογένειας του Παναθηναϊκού, η οποία εξ αρχής θεωρούσε τη λύση Πεδουλάκη προσωρινή, μέχρι να αλλάξει γνώμη ο 68χρονος Αμερικανός. Η απομάκρυνση του «Αρτζι» αναθέρμανε το ενδιαφέρον του Γιαννακόπουλου, ο οποίος, αν δεν κατάφερνε να τον μεταπείσει, είχε αποφασίσει να διατηρήσει στο τιμόνι τον Γιώργο Βόβορα, που έκανε υποδειγματικό κοουτσάρισμα στην προχθεσινή εκτός έδρας νίκη στο Κάουνας. Ο Βόβορας είναι αυτός που θα οδηγήσει την ομάδα στο αυριανό ματς με την Μπάγερν στο Μόναχο και με τον Ηρακλή για το πρωτάθλημα και μετά, εκτός απροόπτου, θα μείνει στο τιμ ως συνεργάτης του Πιτίνο, στο μοναδικό βέτο που έθεσε ο Γιαννακόπουλος ο οποίος δέχθηκε όλους τους όρους του Αμερικανού.
«Είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στον Παναθηναϊκό. Σπουδαία παιδιά για να προπονήσω και θα είμαι έτσι πιο κοντά στην Εθνική Ανδρών», έγραψε ο Πιτίνο, στο πρώτο του τιτίβισμα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Την ώρα που η συμφωνία Πιτίνο-Παναθηναϊκού προκαλούσε πλημμυρίδα ενθουσιασμού στις τάξεις του «τριφυλλιού», ένας μεγάλος «πονοκέφαλος» προκλήθηκε στον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Παρότι οι περισσότεροι δεν έδειχναν να ξαφνιάζονται με την εξέλιξη, η Ομοσπονδία υποστήριζε ότι «πλέον έχουν προκύψει νέα δεδομένα που βάζουν την ήδη ανακοινωμένη αυτή συνεργασία σε άλλη βάση». Κι επέμενε ότι «χωρίς να υπάρχει καθεστώς πίεσης, θα πρέπει να σταθμιστούν τα νέα δεδομένα και εν συνεχεία θα υπάρξει η επίσημη τοποθέτηση».
Κύκλοι της Ομοσπονδίας επέμεναν ότι είχαν λάβει διαβεβαίωση από τον Πιτίνο πως δεν θα εργαστεί σε σύλλογο μέχρι το Προολυμπιακό, κάτι που με τις πράξεις του, αλλά και με την «ντρίμπλα» που είχε κάνει κατά την παρουσίασή του δεν συμμερίστηκε ο Αμερικανός. Το θέμα είναι περισσότερο ηθικό και εκπορεύεται από την παλαιότερη στάση της ΕΟΚ, όταν ο Γιαννάκης, ως ομοσπονδιακός τεχνικός, δέχθηκε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί… διά παντός. Και παρότι ουδείς αμφιβάλλει ότι η επιλογή Πιτίνο είναι η καλύτερη δυνατή για τη «γαλανόλευκη», ο Γιώργος Βασιλακόπουλος σκέφτεται πολύ σοβαρά την απόφαση που θα πάρει. Γιατί αν δεχθεί την εξέλιξη χωρίς να αντιδράσει (είτε για επικοινωνιακούς είτε για ουσιαστικούς λόγους), θα είναι σαν να ρίχνει νερό στον μύλο του Ολυμπιακού, με τον οποίο βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση. Συνεπώς θα του δώσει κάθε δικαίωμα να υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις του λαμβάνονται με «δύο μέτρα και δύο σταθμά», ανεξάρτητα αν οι δύο «αιώνιοι» αυτή τη στιγμή δεν είναι αντίπαλοι στην Α1. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ θα ζυγίσει την απόφασή του διπλά και τριπλά για λόγους υστεροφημίας, αφού η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου τον φέρνει στην πόρτα της εξόδου. Ή θα πρέπει να ψάξει έναν δεξιοτεχνικό διπλωματικό χειρισμό για να αμβλύνει τις εντυπώσεις ή να προχωρήσει σε μια ριζική αντίδραση, που μπορεί να φτάσει ακόμη και στην ακύρωση της πρόσληψης Πιτίνο με στροφή στη λύση Ιτούδη.
Από την πλευρά του πάντως ο Ολυμπιακός τήρησε σιγήν ιχθύος, με τη σιβυλλική «μη δήλωση»: «Θα μιλήσουμε για όλα όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».
