Μετά την καταδίκη των εννέα Καταλανών ηγετών σε ποινές από εννέα έως δεκατρία χρόνια, εκατοντάδες πολίτες ξεκίνησαν διαδηλώσεις σε διάφορα μέρη της Βαρκελώνης, όπως επίσης και σε άλλες πόλεις της αυτοδιοικούμενης περιφέρειας.
Σύμφωνα με το Associated Press, φοιτητές και δημόσιοι υπάλληλοι απόκλεισαν ορισμένους δρόμους της καταλανικής πρωτεύουσας, ενώ συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικά κτίρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας
«Σήμερα έχουν παραβιαστεί όλα τα δικαιώματά τους. Είναι φρικτό ότι η Ευρώπη δεν ενεργεί», δήλωσε 60χρονος. «Δεν θέλω να είμαι Ευρωπαίος, δεν θέλω να είμαι Ισπανός» είπε.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας, Οριόλ Ζουνκέρας, διαβεβαίωσε πως, παρά τις βαριές ποινές, το αυτονομιστικό κίνημα θα επανέλθει «ακόμα ισχυρότερο» και υποστήριξε ότι η ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία είναι «πιο κοντά από ποτέ».
«Σ’ αυτούς που η μοναδική τους βούληση είναι να κάνουν κακό, τους λέμε πως τίποτε δεν τελείωσε σήμερα, δεν μας νικήσατε ούτε μας πείσατε (…) Μην έχετε καμιά αμφιβολία, θα επανέλθουμε και θα κερδίσουμε», υποσχέθηκε σε επιστολή προς τους υποστηρικτές του, την οποία έγραψε στη φυλακή και η οποία δημοσιοποιήθηκε από το κόμμα του, τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC).
Ο αυτοεξόριστος πρώην ηγέτης της περιφέρειας, Κάρλες Πουτζντεμόν, χαρακτήρισε «αγριότητα» τις ποινές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας στους αυτονομιστές. Οι εννέα κρίθηκαν ένοχοι για τον ρόλο τους στο δημοψήφισμα του 2017 και αθώοι για την κατηγορία της εξέγερσης, ενώ άλλοι τρεις κρίθηκαν ένοχοι για ανυπακοή και τους επιβλήθηκαν μόνο χρηματικά πρόστιμα.
Τέλος, και η «Μπαρτσελόνα» επέκρινε τις καταδίκες τονίζοντας ότι «η φυλακή δεν είναι η λύση» και ότι η λύση στη συζήτηση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας πρέπει να έρθει «αποκλειστικά από τον πολιτικό διάλογο». Η ομάδα στην ανακοίνωσή της ζήτησε από τους πολιτικούς ηγέτες διαπραγματευτούν και να ανοίξουν τον δρόμο για την απελευθέρωση των κρατουμένων.
