Η Ρουμανία θα προτείνει νέο εκπρόσωπο της χώρας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρώτη υποψήφιο της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Βιορίτσα Νταντσίλα.
Η πρώτη επιλογή της Ρουμάνας πρωθυπουργού για τη θέση του επιτρόπου Μεταφορών, η ευρωβουλευτής Ροβάνα Πλουμπ, απορρίφθηκε σήμερα, όπως και αυτή του υποψηφίου της Ουγγαρίας, καθώς η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάνθηκε πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για συμμετάσχουν στη νέα Κομισιόν καθώς έχουν προσωπικά συμφέροντα που συγκρούονται με αυτά που πρέπει να υπερασπιστούν προς όφελος της ΕΕ.
Η Πλουμπ κατήγγειλε ότι η απόρριψη της υποψηφιότητας της ήταν πολιτικά υποκινούμενη και δήλωσε ότι θα απευθυνθεί στους επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου.
Η απόρριψή της είναι το τελευταίο πλήγμα για το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών. Ο πρώην αρχηγός του κόμματος, Λίβιου Ντράγκνεα, καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας και οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το κόμμα στις ευρωεκλογές για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη.
Η Ροβάνα Πλουμπ ελέγχεται από το Κοινοβούλιο για προβληματικά δάνεια, ενώ ο Ούγγρος Λάζλο Τροσάνι για τις σχέσεις του με το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε το 1991, πριν αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν.
Η Ουγγαρία ήδη ανακοίνωσε τη νέα της επιλογή για Επίτροπο, που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της διαφθοράς Olaf έδωσε αντίθετα το πράσινο φως για την υποψηφιότητα του Πολωνού Γιάνους Βολτσισόφσκι, ζητώντας την κάλυψη εκ μέρους του ταξιδιωτικών εξόδων ύψους 11.250 ευρώ χωρίς να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον του.
Στο μεταξύ, τέθηκε στο αρχείο έρευνα για κατηγορίες για διαφθορά κατά του Βέλγου Ντιντιέ Ρεντέρ (Δικαιοσύνη), ενώ για τη Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ (Εσωτερική Αγορά) η επιτροπή δικαστικών υποθέσεων έδωσε το πράσινο φως αλλά δεν θα αποφύγει τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών. Ο φάκελος της Γκουλάρ παραμένει ανοικτός, αλλά η ίδια επέστρεψε το ποσόν των 45.000 των αδικαιολογήτως καταβληθέντων σε αυτήν εξόδων.
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 8 Οκτωβρίου οι 26 υποψήφιοι επίτροποι θα αντιμετωπίσουν τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, το πράσινο φως των οποίων είναι υποχρεωτικό για την ανάληψη των καθηκόντων τους.
