ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Κορίνα Βασιλοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ολα του Brexit δύσκολα και κανένας δεν μένει στο απυρόβλητο. Ούτε, φυσικά, οι Εργατικοί, καθώς η άρνηση του αρχηγού τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, να πάρει σαφή θέση υπέρ ή κατά της εξόδου από την Ε.Ε. προκαλεί έντονους κλυδωνισμούς στο κόμμα, το οποίο πραγματοποιεί αυτές τις μέρες το ετήσιο συνέδριό του στο Μπράιτον.

Τα αίματα άναψαν περισσότερο, μετά τη συνέντευξη του Κόρμπιν στο BBC, όπου, όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η Βρετανία θα είναι καλύτερα εκτός ή εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης, απάντησε «εξαρτάται από τη συμφωνία που θα έχεις με την Ε.Ε. για την έξοδο».

Ο Κόρμπιν δέχτηκε ένα πλήγμα χθες με την παραίτηση του συμβούλου του Αντριου Φίσερ, ο οποίος έφυγε από το κόμμα κατηγορώντας την ηγεσία για έλλειψη «επαγγελματισμού, ικανότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Η παραίτηση του Φίσερ προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, καθώς ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του μανιφέστου των Εργατικών πριν από δύο χρόνια κι από τους μέχρι πρότινος πιο πιστούς στον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σήμερα αναμένεται να ξαναβγούν τα μαχαίρια, καθώς οι σύνεδροι θα ξεκινήσουν τη συζήτηση στο ερώτημα αν και πότε το κόμμα θα πρέπει να πάρει σαφή θέση υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., θέση με την οποία τάσσεται η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων του κόμματος.

Χθες, η εκτελεστική επιτροπή ενέκρινε πρόταση, σύμφωνα με την οποία η όποια σχετική συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά την επαναδιαπραγμάτευση για το Brexit που θα κάνει μια δυνητική κυβέρνηση των Εργατικών. Κάτι που δεν αναμένεται να ικανοποιήσει καθόλου τους ένθερμους υποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε.

Θα πρέπει να περιμένουμε ώς την Τετάρτη για να δούμε αν το Εργατικό Κόμμα θα βγει τραυματισμένο από το συνέδριο ή αν θα καταφέρει να σώσει τα προσχήματα.

Οι παλινωδίες του, πάντως, στο ζήτημα του Brexit φαίνεται ότι του έχουν στοιχίσει σοβαρά σε δημοτικότητα. Τελευταία δημοσκόπηση της Opinium poll έδινε τους Εργατικούς δεύτερους με 15 μονάδες διαφορά από τους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον (22%).