Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στους δρόμους οι εργαζόμενοι ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση το οποίο περιορίζει σημαντικά βασικά εργατικά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Μεγαλύτερη η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, περιορισμένη σε αυτές που συγκάλεσαν τα Εργατικά Κέντρα-Ομοσπονδίες της ΓΣΕΕ και στήριξε η ΑΔΕΔΥ με στάση εργασίας.

Αλγιεινή εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση μέσω facebook του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπου αναφέρει ότι «Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί», με τους συνδικαλιστές να κάνουν λόγο για μνημείο αναλγησίας.

Στους δρόμους για την απόσυρση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου

Πρώτη χρονικά ξεκίνησε από τα Προπύλαια η σαφώς πιο πολυπληθής συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Η συμμετοχή ανήλθε σε αρκετές χιλιάδες στα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας. Βασικό σύνθημα που κυριάρχησε ήταν για άλλη μια φορά το «κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα».

Σύμφωνα με τα μέλη του ΠΑΜΕ σκοπός των κινητοποιήσεων είναι «να προστατεύσουν το δικαίωμα της απεργίας, το δικαίωμα να αποφασίζουν οι εργάτες ποιο θα είναι το περιεχόμενο των αγώνων τους, τι διεκδικήσεις θα παλέψουν, πότε και με ποιον τρόπο θα αγωνιστούν». Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Γ.Γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει εδώ και τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο.

Το ΠΑΜΕ δεν άφησε ασχολίαστη την ανάρτηση του Κ.Μητσοτάκη αναφέροντας:

« Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που τσακίζει τα δικαιώματα και τους μισθούς των πολλών για χάρη μιας χούφτας επιχειρηματιών και «επενδυτών». Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός αφού τα έχει βρει σε όλα με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και όσους τάχα κατηγορεί ως «επαγγελματίες συνδικαλιστές», προσπαθεί να παρέμβει στις συλλογικές αποφάσεις και τη ζωή των συνδικάτων, θέλει και απαιτεί «σιγή νεκροταφείου».

Το μήνυμα σήμερα το πήρε, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε!

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!  Όλοι στον αγώνα ! »

* Το ΠΑΜΕ καλεί σε νέα κινητοποίηση στις 8 Οκτωβρίου έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) καθώς εκδικάζεται η προσφυγή του ΣΕΒ ενάντια στο ξεπάγωμα των τριετιών στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Στους δρόμους για την απόσυρση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου

Μικρότερη σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα ήταν η συμμετοχή στην κινητοποίηση των Εργατικών Κέντρων και της ΑΔΕΔΥ που ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος. Πιθανώς η πρωτοβουλία που οργανώθηκε από τα κάτω σε Εργατικά Κέντρα την περασμένη εβδομάδα να βρήκε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Στη μειωμένη προσέλευση έπαιξε ρόλο και η απεργία των μέσων μεταφοράς καθώς η πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας ήταν δύσκολη.

«Πιάσαμε το νήμα από την πετυχημένη απεργία στις 24 Σεπτέμβρη. Συνεχίζουμε με τελικό στόχο την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Είναι ένα αντι-αναπτυξιακό νομοσχέδιο και προκαλεί μειώσεις μισθών. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία από τη στιγμή που βάζει όλα τα ζητήματα και όλες τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου ουσιαστικά διώχνει τον κόσμο από το να συμμετέχει και κάνει τα σωματεία αδιάφορα όργανα που δεν μπορούν να πάρουν ρυθμιστικές αποφάσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς κάνοντας λόγο και για νέες κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο.

Στους δρόμους για την απόσυρση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου

Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω είχε αφετηρία η συγκέντρωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου που πέρασε και έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος τα οποία φυλάσσοντας από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.