Μπορεί οι καιροί να άλλαξαν, το συκοφαντημένο και κυνηγημένο φυτό κάνναβη να έχει πλέον αναγνωριστεί για αρκετές από τις αμέτρητες ιδιότητές του και να υπάρχει ακόμη και ελληνικός κλάδος παραγωγής προϊόντων του.
Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, η αλλαγή δεν καταφέρνει εύκολα να μεταστρέψει τα στερεότυπα και την άγνοια ετών, τουλάχιστον στις διωκτικές αρχές. Ισως η αγωγή που κατέθεσε η ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ έναντι του ελληνικού Δημοσίου για συκοφαντική δυσφήμηση, με την οποία ζητά χρηματική αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης από τις παράνομες ενέργειες των οργάνων του Λιμενικού, να βοηθήσει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.
Πώς έχει η ιστορία;
Πέρυσι (18/4/18), η Δίωξη Ναρκωτικών του Λιμενικού συνέλαβε το ιδρυτικό μέλος της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ, Σεραφείμ Κανδύλα, πριν ταξιδέψει στο λιμάνι της Σούδας, επειδή είχε στην κατοχή του νόμιμα προϊόντα της συνεταιριστικής επιχείρησης (αλεύρι, ζυμαρικά, σαπούνι, ακατέργαστους ανθούς), ενώ οι Αρχές προέβησαν και σε κατ’ οίκον έλεγχο, όπου βρήκαν κι άλλα νόμιμα προϊόντα κάνναβης. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση.
Παράλληλα με τη σύλληψη και τη δίωξη, την ίδια μέρα αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Λιμενικού δελτίο Τύπου αναφερόμενο στη «Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών» και στην κατάσχεση των προϊόντων της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης KANNABIO, συνοδεία φωτογραφιών από τα κατασχεθέντα προϊόντα, με εμφανή τα διακριτικά του συνεταιρισμού. Είδηση που πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς το δελτίο Τύπου αναπαρήγαγαν πολλά ΜΜΕ αλλά και ενημερωτικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο: για την έκταση της δημοσιότητας ενδεικτικά η ανακοίνωση της ΚΟΙΝΣΕΠ αναφέρει πέντε τοπικά -κρητικά- διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και τέσσερα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, «δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στη φήμη του Συνεταιρισμού μας», όπως σημειώνουν.
Αθώωση
«Τελικά, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων με την υπ’ αριθμόν 235/2019 απόφαση έκρινε τον κατηγορούμενο αθώο, επικυρώνοντας τη νομιμότητα των προϊόντων της KANNABIO που κατείχε και υποδεικνύοντας το παράνομο της σύλληψης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, καθώς ο Σ. Κανδύλας αθωώθηκε από την κατηγορία της «προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών για αποκλειστικά ιδία χρήση», αφού, σύμφωνα με τις εκθέσεις του τμήματος ναρκωτικών της γενικής διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, τα προϊόντα που βρέθηκαν στην κατοχή του δεν εμπεριείχαν ουσίες που να εμπίπτουν στον Ν. 4139 περί ναρκωτικών.
Οπότε έμειναν οι αμαρτωλές φωτογραφίες με τα προϊόντα του συνεταιρισμού, μερικά από τα οποία έφεραν το διακριτικό του εμπορικό σήμα, χυλοπίτες, αλεύρι, σαπούνι, καλλυντική κρέμα και αποξηραμένοι ανθοί που αναφέρονταν ως παράνομα ναρκωτικά.
«Είναι η δεύτερη φορά που οι διωκτικές αρχές δείχνουν την άγνοιά τους τόσο για τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσο και για τους νόμους αυτής της χώρας που έχουν να κάνουν με τα προϊόντα από τη μεταποίηση του φυτού της βιομηχανικής κάνναβης», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Σεραφείμ Κανδύλας, που μετρά περισσότερα από 20 χρόνια από τότε που, επίσης στα Χανιά, οι Αρχές συνέλαβαν… φανέλες από κάνναβη, οδηγώντας το κατάστημά του (KANNABISHOP) στο κλείσιμο, υπόθεση για την οποία ακόμη περιμένει να αποζημιωθεί για τη ζημιά από άλλη μια άστοχη ενέργεια των Αρχών.
Γεγονότα που επιτάσσουν την άρση των εμποδίων που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση του φυτού και την πληθώρα των προϊόντων που μπορούν να παραχθούν από αυτό, όπως επισημαίνει σε δήλωσή του και ο πρόεδρος της ΚΑΝΝΑΒΙΟ, Γιώργος Γεωργιάδης, θίγοντας το γεγονός πως, παρότι η καλλιέργειά της επιτρέπεται ήδη εδώ και τρία χρόνια, οι Ελληνες παραγωγοί Βιομηχανικής Κάνναβης, ο εμπορικός κόσμος, ακόμη και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά την απρόσκοπτη κυκλοφορία των διατροφικών προϊόντων κάνναβης:
«Το θεσμικό πλαίσιο για τη μεταποίηση της κάνναβης στα τρόφιμα, τα συμπληρώματα διατροφής και τα καλλυντικά είναι ανεπαρκές και αποσπασματικό, με αποτέλεσμα οι Ελληνες παραγωγοί να αντιμετωπίζουμε εμπόδια εισόδου στην αγορά, διαφυγόντα κέρδη και αθέμιτο ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα προϊόντα, τις ελληνοποιήσεις και τη ρυθμιστική αδράνεια, ενώ οι έμποροι και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν συνεχώς συλλήψεις από τις διωκτικές αρχές, που δεν είναι ενημερωμένες για τα εν λόγω προϊόντα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και τη συκοφάντησή τους».
Θεσμικό πλαίσιο
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρεται και στον λόγο που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη:
«Με την παρούσα αγωγή στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των διωκτικών Αρχών και της πολιτείας, για να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο και να ρυθμιστεί η ανάπτυξη του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε όσους έχουν αντιμετωπίσει πρόσφατα παρόμοια συμπεριφορά από τις Αρχές και υπερβάλλοντα ζήλο να ακολουθήσουν τον δρόμο της νομικής προσφυγής για να ξεμπερδεύουμε μια και καλή με το στίγμα που ακολουθεί τη διατροφική κάνναβη και να απαιτήσουμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.
»Καλούμε επίσης την πολιτεία να ρυθμίσει και όχι να περιορίσει έναν πολλά υποσχόμενο οικονομικό κλάδο με φαινομενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που προσελκύει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων και δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο».
