ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Έλενα Βαρίνου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την πολιτική δέσμευση πως θα ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέλαβε χθες ο υπουργός Επικρατείας κλείνοντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής την επεξεργασία του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, που θα συζητηθεί από την ερχόμενη Δευτέρα στην Ολομέλεια.

«Δεσμεύομαι ότι όλες οι έρευνες θα συνεχιστούν, όποιοι επιχειρήσουν να τις βάλουν στο συρτάρι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, απευθυνόμενος ειδικότερα στον Παύλο Πολάκη (που είναι μέλος της επιτροπής) μία μέρα μετά την άρση της βουλευτικής του ασυλίας.

Ο υπουργός, μάλιστα, υπογράμμισε πως το έχει διασφαλίσει και νομικά προκειμένου –όπως διευκρίνισε– να είναι «πρωτίστως εντάξει» με τον εαυτό του, στις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατά τα άλλα (υπενθυμίζεται πως) προβλέπει την κατάργηση της Γενικής Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης.

«Θα ήθελα να πω για να το ακούσει και ο κ. Πολάκης που είναι παρών, πως δεσμεύομαι ενώπιόν σας ότι όλες οι έρευνες συνεχίζονται απολύτως», είπε συγκεκριμένα ο κ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας πως εάν κάποιος, που έχει αποφασιστική αρμοδιότητα, κρίνει πως πρέπει να «αρχειοθετήσει» υποθέσεις, «αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος που θα τον οδηγήσει εκεί που πρέπει να τον οδηγήσει».

Τόνισε, μάλιστα, πως επειδή δεν επιθυμεί να υπάρχουν «σκιές», φρόντισε ο ίδιος να παραθέσει τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις για την ολοκλήρωση των ερευνών. «Το νομοσχέδιο κλειδώνει εκατό τοις εκατό και αυτό θέλω να το πάρετε ως προσωπική μου δέσμευση, το ότι θα συνεχιστούν όλες οι έρευνες. Σε όλες τις περιπτώσεις που έχει ήδη εκκινήσει προκαταρκτική εξέταση (σ.σ.: αναφέρθηκε στις υποθέσεις που η εξέταση διενεργείται από τα ελεγκτικά Σώματα με εντολή εισαγγελέα), η υπόθεση κλείνει μόνο με εισαγγελική παραγγελία, άρα δεν νοείται σε καμία περίπτωση να κλείσει.

Σε όσες δεν έχει εκκινήσει η προκαταρκτική εξέταση, όλες οι υποθέσεις –μέχρι τελευταίας– εξακολουθούν υφιστάμενες και υπάρχει ρητή αναφορά ότι συνεχίζουν μέχρι εσχάτων», δήλωσε.

Το σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος εισέρχεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ψηφιστεί μέχρι την Τρίτη, με πληθώρα αλλαγών και νομοθετικών βελτιώσεων και τον υπουργό να διαβεβαιώνει στη χθεσινή συνεδρίαση πως μέχρι την τελευταία στιγμή θα είναι διατεθειμένος για επιπλέον παρεμβάσεις.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ –όπως και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων– Χρήστος Σπίρτζης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων και των προτάσεων, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή σε αμοιβαία συναινετικό κλίμα.

Αντιθέτως από την Δευτέρα στην Ολομέλεια αναμένεται πως θα επιβληθούν σκληροί αντιπολιτευτικοί τόνοι, αφού ήδη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 έχουν καταγγείλει το νομοθετικό κείμενο ως κάκιστο πρώτο δείγμα γραφής της Νέας Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξαν πως η κυβέρνηση «αγγίζει τον πυρήνα της δημοκρατίας», με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να αναφέρεται σε «συγκεντρωτικό, πελατειακό και αδιαφανές σύστημα που αποσκοπεί στον ολοκληρωτικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης από ένα κέντρο γύρω από τον πρωθυπουργό».

• Απαντώντας στις ερωτήσεις που δέχτηκε για τις αρμοδιότητες της επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε πως ο ρόλος της έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και πως όλες οι αποφάσεις για το πλαίσιο των εκδηλώσεων θα λαμβάνονται από τη Βουλή και την κυβέρνηση. Πρόσθεσε πως τα μέλη της θα απασχολούνται αμισθί και πως θα εγκατασταθεί σε δημόσιο κτίριο (Ιδρυμα Ελληνισμού).