Για μετά τις εκλογές μετατίθεται ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες, όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, επιβάλλεται η χωριστή δομή στον τομέα της εμπορίας όλων των μορφών ενέργειας από τις υπόλοιπες δραστηριότητες και με αυτό το δεδομένο έχουν θεσμοθετηθεί οι αλλαγές στη δημόσια επιχείρηση αερίου από τον περασμένο Μάρτιο, με βάση τη γενική επιλογή της κυβέρνησης ότι τα δίκτυα και οι υποδομές θα παραμείνουν στον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ στις πωλήσεις οι επενδυτές θα έχουν την πλειοψηφία και κυρίως το μάνατζμεντ.
Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι ο διαχωρισμός θα προχωρήσει μέσα σε έναν μήνα από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης δεσμεύτηκε στη Βουλή ότι θα ενταχθούν στη ΔΕΠΑ Υποδομών όλοι οι εργαζόμενοι, καθώς και οι «εργολαβικοί» που είχαν συμβάσεις στο τέλος Δεκεμβρίου του 2018.
Κορμός του νέου σχήματος σε αυτό τον τομέα είναι η ΔΕΔΑ, η θυγατρική της ΔΕΠΑ, που ειδικεύεται στην κατασκευή δικτύων. Η διοίκησή της πριν από ένα δεκαπενθήμερο προχώρησε στην επίλυση του εργασιακού για το δικό της δυναμικό. Να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ και των περιφερειών.
Διαφορετική τακτική ακολούθησε η διοίκηση της ΔΕΠΑ, στην οποία το 65% των μετοχών του Δημοσίου έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 35% ανήκει στα ΕΛ.ΠΕ. Στη συνάντηση με τον υπουργό, που έγινε δέκα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρισης Δ. Τζώρτζης υπέβαλε τρεις διαφορετικές γνωμοδοτήσεις σύμφωνα με τις οποίες η διαδικασία πρόσληψης μπορεί να προχωρήσει μόνο μέσω ΑΣΕΠ.
Στην ίδια συνάντηση υποβλήθηκε πρόταση να γίνει νέο οργανόγραμμα, ώστε να μετακινηθούν σε θυγατρικές και στη συνέχεια στη ΔΕΠΑ Υποδομών όλοι οι «εργολαβικοί» που είναι όμηροι για πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις και αντιπροσωπεύουν το 75% του συνόλου των εργαζομένων.
Η στάση της διοίκησης οδήγησε το σωματείο των εργαζομένων σε κήρυξη απεργίας, με σημαντικότερη επίπτωση το «χειρόφρενο» στα 220 λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας που κινούνται με φυσικό αέριο. Η διοίκηση της ΟΣΥ έχει στείλει επιστολή και ζητά αποζημίωση 250.000 ευρώ την ημέρα για διαφυγόντα έσοδα από την ακινησία του στόλου της και την ακύρωση δρομολογίων.
Μετά παρέμβαση του Γ. Σταθάκη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ υπέβαλε την παραίτησή του και αναπληρώνεται από τον πρόεδρο της επιχείρησης Βελ. Δότση.
«Δεν χειρίστηκε με θετικό τρόπο ένα μείζον θέμα που αποτελεί πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης», δήλωσε χθες ο υπουργός μιλώντας στον «News 2/47» και πρόσθεσε: «Είναι απαράδεκτο άνθρωποι να εργάζονται ως εργολαβικοί σε τεχνικές υπηρεσίες, λογιστήρια, διοικητικές υπηρεσίες επί δέκα και είκοσι χρόνια. Το θέμα κορυφώθηκε με τη δικαστική δίωξη των εργολαβικών η οποία, κατά τη γνώμη μου, ήταν απαράδεκτη».
