Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τους λόγους της απόφασής της να στηρίξει το ΜέΡΑ25 αποδεχόμενη την πρόταση για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου του κόμματος εξηγεί η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιστορικός Τέχνης, Πέπη Ρηγοπούλου.

Σε ανάρτηση στη σελίδα της στο Facebook με τίτλο «Το στοίχημα» τονίζει πως «υπάρχει η πραγματικότητα και η δράση για να την αλλάξουμε, που είναι το μέτρο για το σωστό και το λανθασμένο» και πως «για να δούμε την πραγματικότητα απαιτείται η υπέρβαση των εγωισμών, που τόσο συχνά έχει τυραννήσει τον πολιτικό βίο της Ελλάδας και τόσων άλλων χωρών σε όλο το πολιτικό φάσμα που περιέχει και την Αριστερά».

Η κ. Ρηγοπούλου σημειώνει ότι η συχνά παράφωνη στα χείλη της ολιγαρχίας των αγορών λέξη ελευθερία, η οποία είναι και μια μόνιμη τάση του κάθε ανθρώπου που αναζητά λίγο δικό του χώρο για να ανασάνει, αποκτά το αληθινό νόημά της όταν χαρακτηρίζει μια υπεύθυνη αυτόνομη ανθρώπινη πράξη, σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Στη λέξη αυτή επιχειρεί κι η ίδια να βρει τις ρίζες της απόφασής της: «Νιώθοντας παγιδευμένη στο ΝΑΙ της δανειακής σύμβασης από το 2010, και στο ΌΧΙ του 62% του δημοψηφίσματος του 2015 που κατέληξε σε ένα ακόμα ΝΑΙ, με 450 “πολιτικές” και “προαπαιτούμενα” που ρημάζουν την χώρα. Ζώντας σε μια αποικία τιμωρημένων, όπου, όπως σε κάθε τέτοια ανάλογη επί της γης, επιχειρείται η ταπείνωση των έγκλειστων που πιέζονται να δουν την καταδίκη τους ως κανονικότητα και ευεργεσία».

«Αποπροσανατολισμένοι και φτωχοποιημένοι πιεζόμαστε να καταφύγουμε σε διάφορες τεχνικές επιβίωσης που μας οδηγούν στον αντίποδα της ζωής και στην κατάφαση του θανάτου» γράφει για να υπενθυμίσει όμως ότι «όλα αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να μας εμποδίσουν να δούμε ένα κεφαλαιώδες και με μια έννοια αναπάντεχο δεδομένο: Η εξοντωτική λιτότητα, οι ταπεινώσεις, οι διαψεύσεις των ελπίδων, η παραπληροφόρηση, οι απειλές και οι εκβιασμοί των επικυριάρχων και των εντολοδόχων τους, δεν έχουν τσακίσει το φρόνημα αυτού του λαού. Και αυτό επιβεβαιώθηκε από την ένταση και την ποιότητα των αγώνων κατά των μνημονίων, από το συγκλονιστικό αν και ακυρωμένο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και από τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών».